Sajtószoba

Meskamatek

Meskamatek

2008 júliusában egy új kikötő nyílt a magyar interneten: a Meska.hu-t olyan fiatalok alapították, akik szívügyüknek tekintik a helyi piacok fejlődését, a fenntarthatóságot, a fair trade-et és a kreatív munka ösztönzését. A Meska.hu egyedi, kézzel készített termékeket árusító virtuális boltok gyűjtőhelye, ahonnan a vásárló közvetlenül az eladótól veheti meg a választott árut.

A Meska.hu egy hónap alatt 50 alkotó tagot toborzott: ez már akkor túlmutatott egy nagyobb alkotói kör keretein. Egy év múlva 4000 regisztrált felhasználó meskázott, napjainkban pedig a felhasználók száma eléri a 40.000 főt; közülük 2300 tag rendelkezik online kézműves üzlettel az oldalon.

A 2300 üzletben több mint 40.000 termék vár gazdára, és mivel egy nap alatt 500 adásvétel történik az oldalon, – ami „forintosítva” azt jelenti, hogy átlagosan 750.000 Ft értékben cserélnek gazdát a portékák – nem is kell sokat porosodniuk az alkotásoknak a virtuális bolt polcain: 80 nap alatt szinte biztosan vevőre találnak. Persze az is gyakorta előfordul, hogy a népszerű eladók termékeit, vagy egy-egy figyelemreméltó alkotást már a feltöltés utáni percekben megvásárolnak.

Az árérzékenység a Meska-vásárlók között is nagy úr, ezért gyors sikerre a megfelelő ár-érték aránnyal bíró alkotások számíthatnak. A Meska.hu legnépszerűbb portékái ugyan 2300-2500 Ft-os átlagárral rendelkeznek, de ebben a felhozatalban a jurtától a gyűrűig sok minden található. A Meska.hu színes világára naponta 10.000-11.000 egyedi látogató kíváncsi, akik átlagosan 9 percet töltenek el az oldalon.

A Meska.hu hamar túlnőtt azon, hogy pusztán egyike legyen az internet vásártereinek: az itt áruló alkotók és a műveik iránt érdeklődők egymást segítő, inspiráló közösséggé fejlődtek. A 2009-ben szervezett Meskarácsonyon az alkotók összefogásának köszönhetően 1,5 millió Ft eszmei értékű kézműves ajándékoknak örülhettek a nevelőszülői hálózatot fenntartó Fészek Gyermekvédő Egyesület pártfogoltjai.

2011. június elején az alkotók munkájának támogatására elindult az Alkotók boltja.hu, ahol kézművességhez kapcsolódó alapanyagok, kellékek, szerszámok, szabásminták cserélnek gazdát kedvező áron.

Nem szükséges ahhoz kódfejtőnek lenni, hogy kiderüljön, mit üzennek az elmúlt 3 év számai a Meska.hu csapata számára: a sikertörténetnek folytatása következik!

Letöltöm Pdf-ben