Rendben A weboldalon sütiket (cookie) használunk a biztonságos böngészés és jobb felhasználói élmény biztosításához.
Az oldal használatával elfogadod a cookie-k használatát. Adatvédelmi tájékoztató

húsvét

Tavaszvárás vidám színekkel
2015. február 20. szerző: czakos

Az évnek ebben a szakaszában, amikor a tavasz közeledik és már alig várjuk, hogy a telet magunk mögött hagyjuk, a színek szerepe sokkal inkább előtérbe kerül. Ilyenkor szeretjük körülvenni magunkat vidám, színes dolgokkal, vágyunk mindenre ami nem szürke, mint a tél!


Itt a húsvét: süssetek, főzzetek!
2014. április 16. szerző: Meska

A húsvéti menünek könnyűnek, tavasziasnak, frissnek kell lennie, ugyanakkor jól el lehet játszani a különböző alapanyagok és ételek formájával, színeivel. A dekorációt például készíthetjük az ételekből is. Összeszedtünk néhány ötletet, amivel feldobhatod az ünnepi asztalt.


Tovább a bejegyzéshez

Tovább a bejegyzéshez


Csináld magad: vendégváró húsvéti barka koszorú
2014. április 15. szerző: bluer

Köszöntsük a tavaszt és a húsvétot egy, a barka finom puha rügyeiből készült koszorúval. Ennek a kopogtatónak az elkészítése kézügyességet nem igényel, csupán némi időt. A gyerekeket is bevonhatjuk, de a ragasztópisztollyal óvatosan bánjunk, mert csúnya égési sérülést okozhat!



Csináld magad: húsvéti nyuszi Kinder tojás kapszulából
2014. április 14. szerző: Crochetingrid

Ennek a horgolt nyuszinak az elkészítése viszonylag egyszerű, így kezdő horgolók számára is bátran ajánlom. A kapszula nyitható és apró ajándékok, ékszerek, üzenetek rejthetők el benne.


Tovább a bejegyzéshez

Tovább a bejegyzéshez


Fel, fel a dekorálásra: közeleg a húsvét!
2014. április 09. szerző: Meska

Húsvétkor mindenki tojásfestési lázban ég, de nem a hagyományos, befőttesüvegben oldott festékben való áztatás az egyetlen technika, amivel kidekorálhatsz egy húsvéti tojást. Az alábbiakban olyan tippek következnek, amelyekkel egyszerűen teheted még különlegesebbé az ünnepi dekoráció főszereplőit.



Így ünneplünk mi
2013. március 29. szerző: Meska

Ahány ház, annyi szokás: bizony, még a húsvétra is igaz ez, pedig széles körben elterjedtek rítusai és hagyományai. A húsvétot másképp élik meg vidéken, másképp városban, másképp a fiatalok és másképp az idősek. Kiscsaláddal, nagycsaláddal, csendesen, aktívan, pihenősen, vendéget várva vagy vendégeskedve? Négy meskás alkotó elárulja, náluk hogy folyik a húsvét.


Tovább a bejegyzéshez

Tovább a bejegyzéshez


Húsvétozz a Meska-udvarban, Budavárában!
2013. március 28. szerző: Meska

Bármilyen hihetetlen, de húsvét már a tavasz jegyében fog telni: az időjárás-előrejelzések szerint a nyakunkba szakadt temérdek hó a hétvégéig elolvad, és akár 10 fok fölé is felkúszhat a hőmérő higanyszála! Országszerte kézműves vásárok hangolnak az ünnepre, ám mi most csak egyet szeretnénk a nagyérdemű figyelmébe ajánlani: a Budavári Húsvéti Sokadalmat március 30. és április 1. között, ahol a Meska egész kis udvartartással képviselteti magát.



Egy aranyműves műhelytitkai / VI.: A beregi batikolt hímestojás készítése
2013. március 25. szerző: fehercsaba

Legutóbbi bejegyzésemben az aranyozott hímesekről írtam. A két eljárás egy tőről fakad: a vonal vastagsága, a formavilág, a hagymalében főtt hímes mennyei íze mindkét esetben megegyezik! Mikor ezen mintákat gyűjtöttem virágzott a szilva és a fa alatt, a gémeskút melletti asztalkán mutatta a néni, hogyan kell csinálni. Csodás élmény volt!


Tovább a bejegyzéshez

Tovább a bejegyzéshez


Egy aranyműves műhelytitkai / V.: Hogyan készül a beregi aranytojás?
2013. március 08. szerző: fehercsaba

Annak idején kedves tanárom, Makoldi mester sugallatára kezdtem el gyűjteni szülőföldem még élő húsvéti hagyományait. A sokféle eljárás közül ismerkedjünk meg most az aranyozott hímestojás készítésével!



Kalendáriumi körkép - március
2013. március 07. szerző: serendipity

Március (régiesen Martius) az év harmadik, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Nevét Marsról, a római hadistenről kapta, aki a hagyomány szerint Romulus és Remus apja volt. A népi kalendárium szerint március neve Böjtmás hava vagy Böjt máshava, a palóc regevilág szerint Kikelet hava, míg XVIII. századi nyelvújítók szerint az olvanos nevet viselte. A XVI. század végéig az év első hónapja a március volt.


Tovább a bejegyzéshez

Tovább a bejegyzéshez


Vissza 2 / 3 oldal Tovább