Mi lapul a „varrász” varródobozában? 2.

A cikk első részében az alapanyagokról, a mérésről, a jelölésről és a vágóeszközökről volt szó. De ezzel még nem teljes a "varrászdoboz"...

A cikk első részét itt találod:

https://www.meska.hu/u/9souv0os

 

Varróeszközök:

Gombostűk és tűpárna: fontos, hogy mindig legyen egy tűpárna a kezed ügyében amikor nekikezdesz varrni, hogy a varrás során felszabaduló gombostűk ne vesszenek el, és ne kelljen a fél délutánt négykézláb kúszva-mászva töltenie a családnak elveszett gombostűid után kutatva.

Nálunk a családban már kicsi kora óta a lánykám a „tűpárna felelős”, és mondhatom remek munkát végez! Saját készítésű tűpárnám cikkelyekből áll. A lányom szétválogatja a színeket, majd mindegyik cikkelybe különböző színű gombostűket pakol gondosan. Ezzel remekül elvan, s közben mindenfélét csacsog nekem, hogy milyen új játszókönyv ötlete van, vagy hogy szerinte mit kézműveskedjünk legközelebb. Az üvegfestéstől az agyagozáson át már szinte mindent kipróbáltunk. Olyan jó, hogy ilyen sok közös hobbink van, de a kedvenc azért azt hiszem, mindig a közös varrás marad. A varrás pedig csakis kifogástalan tűvel történhet.

Lássuk csak, milyen is a jó tű?

Gombostű tekintetében a minőségi, acél gombostűt ajánlom leginkább, színes műanyag gömbbel a végén, mert ezt könnyű észrevenni az anyagban.

A varrótű legyen egyenes és jó hegyes, hogy könnyedén csússzon az anyagban. Nálam mindenféle tűt megtalálhatsz, a kicsi 3cm-es vékonytól a 6.5cm-es óriásig. Évente cserélem a készletet, a görbe vagy tompa tűktől azonnal megválok, amint felfedezem a hibájukat.

Kezdőként a legcélszerűbb egy olyan varrótű készletet beszerezni, amiben különböző vastagságú és lyukú tűk vannak.

A cérna: cérnák különböző vastagságban kaphatók, mivel a különböző anyagtípusokhoz különböző vastagságú cérna való. A vastagabb anyagokhoz erősebb, a könnyedebb anyagokhoz pedig vékonyabb. Én többnyire normál/átlagos vastagságú cérnákat használok, olyanokat, amik nem szakadnak el már az első öltésnél. Mindig túlvásárolom magamat cérnából, de mentségemre szóljon, hogy annyira hatalmas a színválaszték, hogy sokszor nem tudok dönteni és egyszerűen képtelen vagyok ellenállni az újabb és újabb mesés árnyalatoknak. Már valóságos cérna gyűjteményem van, de a leggyakrabban használt cérnáimat egy fából készült, kedves kis varrós dobozkában tartom az asztalomon. Egy ilyen dobozka mindenkinek jól jöhet, mert nagyon szépen tudjuk benne rendszerezni a dolgainkat, alulra a fiókos részbe kerülhetnek az ollók, vonalzók, mérőszalagok, felülre pedig a tűk és a cérnák.

A cérnabefűző egy igen hasznos dolog, segítségével sok időt és idegeskedést spórolhatsz meg. Használata a következő: told át a hajlékony drótot a tű lyukán, majd dugd át a cérnát a dróton. Így gyerekjáték a cérnabefűzés.

 

 

 

A fenti hozzávalókon kívül pedig, amik szerintem a legfontosabbak a varráshoz:

- Nagy adag türelem és kitartás: ha nem sikerül elsőre majd sikerül másodjára vagy harmadjára, próbálkozz csak bátran, újra és újra ha kell!

- Még nagyobb adag lelkesedés: nálam ez valahogy sohasem fogyatkozik, még mindig ugyanolyan lelkesedéssel és tisztelettel vagyok e szakma iránt, mint a kezdetekkor.

- Sok-sok kreativitás: saját, egyedi termékeket készítsünk, nem baj ha kicsit fura vagy suta, éppen attól lesz valami különleges, hogy sajátos, egyedi alkotás.

 

Az aktuális akciós termékeket itt találod:

https://www.meska.hu/Find/promotion

 

Köszönjük a cikket Jam81nek!

 

Jam81 termékei a Meskán >>>