Variációk lecsóra avagy a lecsó külföldiül
Cikkünk nagyon aktuális, hiszen már egyre több helyen lehet jó áron kapni paprikát, paradicsomot, ami közismerten a magyaros lecsó alapja. Most mégsem hazai vizeken evezünk, hiszen érdemes megnézni azt is, hogy más népek mit kezdenek ezekkel a zöldségekkel. Mind a mediterrán, mind a közel-keleti térségnek megvan a maga „lecsója”. Ezek az ételek paprikát, paradicsomot mindig tartalmaznak, de rendszerint kerül melléjük valamilyen tökféle, padlizsán, és természetesen a fűszerezés az, ami leginkább
Ratatouille (francia lecsó)
2 nagy padlizsán
A padlizsánt másfél centis kockákra, a cukkinit másfél centis szeletekre vágom. A paprikát falatnyi darabokra szeletelem, a paradicsomok héját lehúzom és felnegyedelem, a magokat kiszedem, és a húsát felaprítom. Egy serpenyőt felforrósítok, beleöntök két kanál olajat, a padlizsánt arany barnára sütöm benne, kiszedem, félreteszem. Újabb kanál olajat teszek a serpenyőbe, és a cukkinit is megsütöm, kiszedem, majd így járok el a paprikával is. A zöldségek inkább ropogósak legyenek, mint szottyadtak! A hagymát megpirítom a maradék olajon, hozzáadom a fokhagymát és ezzel is pár percig sütöm. Belekeverem az ecetet és a cukrot, a paradicsomot és a bazsalikom felét, majd a sült zöldségeket, ízesítem sóval, borssal, és kb. öt perc alatt készre főzöm. A maradék bazsalikommal megszórva főételként, vagy köretként tálalom. |
|
Pisto (spanyol lecsó)
1 kg cukkini
A felaprított hagymát forró olajban pirítani kezdem. Ha félig megpirult, hozzáadom az apróra vágott paprikát. Ha ezek megpirultak, az olajból kiszedem, félreteszem. A visszamaradt olajban megsütöm az apróra vágott, de nem hámozott cukkinit, utána kiszedem, félreteszem. Ezután a hámozott, kockázott krumplit sütöm ki, és egy agyagtálba, vagy serpenyőbe teszem. A sütéshez használt olaj felét kiöntöm, a maradékban megsütöm a feldarabolt paradicsomot is, majd finom szitán átnyomom. A kisütött hozzávalókat a krumplihoz teszem, hozzáadom az átnyomott paradicsomot és a négy felvert tojást, sózom, borsozom, majd folyamatos kevergetés közben megsütöm. Pirítós darabkákkal és petrezselyemzölddel megszórva tálalom. |
|
Saksuka (közel-keleti lecsó)
1 nagy fej hagyma
Egy dl olajon megpárolom a felkarikázott hagymát. Beleteszem a felcsíkozott paprikát, pár percig kevergetem, majd felöntöm a paradicsomlével. Hozzáadom a kis kockákra vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, aprított chilit és a fűszereket, és fél óra alatt összefőzöm. Ha a paradicsom megfőtt, rálocsolom a maradék olajat, elkeverem, beleütöm a tojásokat és lassú tűzöm még pár percig főzöm, amíg a tojás fehérje megkeményedik. |
|
Menemen (török lecsó)
1 kisebb hagyma
Egy serpenyőben felhevítem az olajat, és az aprított hagymát pár percig pirítom benne. Hozzáadom az apróra vágott paprikát, ezzel is pirítom két-három percig. Ekkor hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a kis kockákra darabolt paradicsomot, sózom, borsozom, ízesítem a pirospaprikával és a zöldfűszerekkel, öntök alá fél deci vizet és tíz perc alatt összeforralom. Kanállal három mélyedést alakítok ki a szószban, beleütöm a három tojást és közepes lángon sütöm, amíg a tojás megkeményedik. Lepénykenyérrel kimártogatva szokták enni.
Jó kísérletezést!
Az eredeti cikket itt találod. |