Valentin nap

Szent Bálint, illetve Valentin napját február 14.-én ünnepeljük. A Valentin nap ma azt jelenti, hogy a szerelmesek apró ajándékokkal lepik meg egymást.

 

Ahogy az ünnep eredete, úgy a névadója is a homályba vész; Szent Bálintból ugyanis akár három is lehetett az ókori Római Birodalom hanyatlása idején, illetve kicsit később.A három Valentinus nevű keresztény mártír közül az egyik egy pap lehetett Rómában, egy másik  püspök Interamnában, a harmadik vértanú pedig Africa provinciában élhetett.

 

A Bálint-napi szokások eredetét egyesek viszont azzal magyarázzák, hogy Szent Bálint, Terni püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban.

Egy történet szerint  - mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején ki nem végezték - Bálint a hite erejével börtönőre vak leányának visszaadta a látását, majd február 14-ei kivégzése előtt búcsúüzenetet küldött a lánynak, „a te Bálintodtól” aláírással.

 

A Wikipedia szerint ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

 

Bárhogy is történt, Bálint alakja egy szimpatikus, hősies és legfőképpen romantikus figurát sejtet; ezért is lehetett Valentin a középkori Angliában és Franciaországban rendkívül népszerű szent.

 

Nagy-Britanniában a XVII. században vált rendkívül népszerűvé a Valentin-nap. Az amerikaiak az 1700-as évektől kezdték a kézírásos „valentine”-eket írni, az első tömegszériában készült lapok viszont az 1840-es években jelentek meg.

Jelenleg körülbelül egymilliárd ilyen képeslapot, üdvözletet juttatnak el egymáshoz a szerelmesek, akiknek világszerte az ünnepévé vált a Valentin-nap.

 

Ha esetleg Te nem tudod, mivel lepd meg kedvesedet, még nincs késő, hogy szétnézz a Meska szerelemre hangolt termékei között!