Vak vezet világtalant

Átkelni egy forgalmas az úton, felszállni a megfelelő buszra, megtalálni a megfelelő házszámot, bemenni a megfelelő üzlethelyiségbe, bevásárolni – mi ebben a kihívás? Tedd meg bekötött szemmel és ezek a mindennapos teendők azonnal extrémsportnak tűnnek. Október 14-én Budapesten, a Széll Kálmán téren vak vezet világtalant: azzal a különbséggel, hogy utóbbi a kaland végén leveheti a szemfedőt, ellenben az előbbinek látás nélkül kell boldogulnia továbbra is.

Szem

 

Október 14. egy átlagos pénteki nap is lehetne akár, egy átlagosan gyűrődős-hajszás nap Budapest forgatagában. A másnapi Fehér Bot Napja alkalmából – melyet 1969 óta szentelünk a látássérülteknek – azok a vakok és gyengénlátók osztják meg tudományukat az ép látásúakkal, akik képesek önálló közlekedésre: látható színek, vonalak, formák segítsége nélkül.

 

Az akcióval nem titkolt céljuk felnyitni az ép látásúak szemét arra, hogy mennyi akadállyal kell megküzdeniük nap mint nap egészen hétköznapi helyzetekben.

 

A vállalkozó szellemű látók október 14-én 15.00 órakor a Széll Kálmán téren (volt Moszkva tér), rossz idő esetén pedig a Mamut II. második emeletén ideiglenesen önként eldobják maguktól a látás adományát és sorsukat a közreműködő vakok és gyengénlátók kezébe adják.

 

 

Az átmeneti világtalanok a délután folyamán megtanulhatják a fehér bot használatát, a vakvezető kutya jelzéseinek értelmezését, és nem utolsó sorban azt, hogy hogyan bízhatnak vakon valakiben – mint ahogy alkalmi segítőjük kénytelen vakon bízni, mindenkiben.

 

Csak hazánkban 83.000 bejegyzett látássérült ember él, ám közülük pusztán 5-6% talál képességeinek megfelelő munkát. Esélyeik javításához ez a rövid séta csak kis lépés lesz, de talán szaporodik azoknak az embereknek a száma, akik nem hunynak szemet a vakok és gyengénlátók, valamint más fogyatékkal élők problémái, mindennapos harcai felett.

 

2011. október 14. (péntek) 15.00 óra

Budapest II. Széll Kálmán tér (rossz idő esetén Mammut II. második emelet)

www.lathatatlan.hu