Újdonságok a babaszobában

A babaszoba a gyerekes családok esetében központi helyet foglal el a lakásunkban. Ezért már a tervezésétől a megvalósításáig sok időt fordítunk arra, hogyan rendezzük be gyermekünk birodalmát.

Az egyik legfontosabb szabály, amellett, hogy kellemes legyen, hogy teljes mértékben igazodjon a gyermek korához, egyéniségéhez. Ez a kezdeti időszakban az édesanyákra hárul, nekik kell kialakítaniuk a babaszoba dizájnját.

 

Amikor vásárló körútra indulunk babaszobánk berendezésére, ledöbbenünk a kínálat mennyiségétől, hányféle ágy, szekrény, pelenkázó, fürdető közül választhatunk. Igényeinknek csak a pénztárcánk szab határt. Persze azoknak sem kell elkeseredniük, akik nem tehetik meg, hogy drága kellékeket vásároljanak, mert egy egyszerű gyerekágyat is feldobhatunk saját készítésű ágynemű szettel. Ráadásul, ha kiegészítjük még néhány igazán divatos dologgal, akkor valódi álomszobát teremtünk a gyermekünknek.

 

A foltvarrással vagy applikálással készült ágynemű garnitúrák nem új trendek, régmúltra nyúlnak vissza, de a divatnak és divattervezőknek köszönhetően egyre szemet gyönyörködtetőbb együttesekkel díszíthetjük a gyerekszobánkat.

 

A szoba berendezésének a középpontjában állhat egy szín és annak számos árnyalata, melyeket különböző anyagokból és technikákkal készült tárgyakon elevenítünk meg, de a kiindulópont lehet egy motívum vagy minta is, amely gyermekszobánk elemeinek központi részévé válik. Gondoljunk csak a „tenger-világa” témakörre vagy az általam is elkészített „cowboy- vadnyugat” témára. Bármelyiket is választjuk ma már eredeti és szép kivitelezésű anyagok állnak a rendelkezésünkre. Nem zárja ki egymást az sem, hogy a két rendezési elv, a szín és a központi motívum együttesen jelenjen meg gyerekszobánk elemein, hiszen a megmunkálható anyagok széles választéka fogad bennünket.

 

Úgy gondolom, még mindig nagyon sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy ha kislány, akkor legyen a szoba babarózsaszín, annak minden árnyalatával, ha kisfiú, akkor pedig babakék. Ezt a tervezők is kihasználják és anyagaikat különböző színekben teszik elérhetővé kielégítve ezáltal a kismamák igényeit.

 

Egyre inkább elterjedt az a szokás, hogy egy központi motívum köré építjük fel a babaszoba berendezését. Több darabból álló együttesek állnak a szülők rendelkezésére, pénztárcától és igénytől függően. Persze a cél, hogy a szépség, az igényesség mellett, ezek a tárgyak praktikusak is legyenek. Ja, és természetesen időtállók. A játék ne törjön össze, ha a baba földhöz vágja, mert éppen haragszik rá, vagy a takaró ne menjen tönkre a mosástól.

 

Mivel nem vagyunk egyformák, nem mindenki szereti, ha az ágynemű garnitúra applikálással, hímzéssel készült, félve a megfelelő tisztántartásától. Ma már nagyon szép kivitelezésű, gyerek mintás anyagokból készíthetünk ágyneműhuzatokat, amelyek tisztán tartása igen egyszerű. Persze sokan a szépség és a praktikusság mellett az egyediségre is törekszenek, ők inkább a különleges technikával készült termékek között válogatnak. Egy kézi vagy gépi rátéttel készült ágyneműgarnitura minden esetben egyedi, tervezője és alkotója fantáziavilágát eleveníti meg.

 

A babaszoba újdonságai nemcsak az anyagok megmunkálásának módjában jelenik meg, hanem a különböző célra használható dolgok nilyenségében is. Az alkotók szettjeikben, az ágyneműgarniturák mellett, egyéb kiegészítő elemeket is kínálnak, ugyanolyan anyagból és témában készült pelenkázószetteket, kocsitáskát, etetéshez praktikus dolgokat és természetesen ruhákat, játékokat. Ezeknek az elemeknek az esetében is a központi elv a szépség mellett a gyakorlatiasság, a tisztántarthatóság az időtállóság.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A modern babaszoba újdonságai közé tartozik a pelenkatároló, mely nemcsak dekorációként szolgál, hanem elrejthetjük benne a papír- vagy anyagból készült pelenkáinkat vagy az előkék, nyálkendők, amelyek igazán jó szolgálatot tesznek a gyermekünk fogainak kibujása idején. A babák egyik kedvenc tárgya a rongyikendő, melyek nemcsak szépek, de puha tapintásúknak és színviláguknak ( különböző színű szalagjaiknak) köszönhetően felkeltik a babák figyelmét és megnyugtatják őket.

 

Mindenképpen beszélnünk kell babaszobák esetében a játékokról. Napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak a készségfejlesztő játékok, amelyek nemcsak szórakoztatják, de tanítják is a gyerekeket. Anyagból készült könyvecskék vagy különböző mértani formákat megjelenítő fakockák juthatnak az eszünkbe. A játékok esetében a legfőbb szabály a biztonság, ne okozhasson sérülést a babának, ne tartalmazzon olyan elemet, amely lenyelhető, eltörhető.

 

Sorolhatnánk még a különböző kellékek tárát, amelyek megtalálhatók egy modern babaszobában, hiszen az alkotók leleményessége, öröme, ügyessége végeláthatatlan és nagyon eltérő. Egyetlen közös céljuk van csak, hogy babaszobánk kellemes, jól lakható , kedvelt hellyé váljon gyermekünk számára, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott gyermekből, ugyanilyen felnőtté és szülővé váljon.