Uccu, ki a szabadba! / 4. - Gemenc

Van egy vadregényes hely Magyarországon, ahol folyó és erdő szerelmesen ölelkezik egymással, sűrű növényzete rengeteg vadon élő állat otthona, az őt cirógató, homokzátonyokkal tarkított Duna és a Sió pedig halakban bővelkednek… békéje háborítatlannak tűnik, pedig valójában az ökoturizmus egyik fellegvára. Nos, hol járunk? Hát persze, hogy a Gemencben!

 

A gemenci erdő hazánk – sőt, Európa - legnagyobb kiterjedésű egybefüggő ártéri erdeje: területe 20 ezer hektáron terül el a Duna mindkét partján Paks - Dunaszentbenedek vonalától az országhatárig. A Gemenc életének ritmusát a folyó diktálja: a mélyebben fekvő területek magas vízállás esetén víz alá kerülnek, és a folyó visszahúzódásakor átmenetileg mocsaras részek, belső tavak alakulnak ki, ahol vízimadarak vernek tanyát, az elöntött részek pedig a halaknak szolgálnak príma nászhelyül; a folyó hordaléka pedig a termőtalajat táplálja. Az erdő bujaságát, a növényzet sűrűségét is éppen ez a folyamatos természetes öntözés adja. A Gemenc egyes részei – a Vén-Duna és a Sió-csatorna mentén– kiválóan alkalmasak arra, hogy vízitúra keretében fedezze fel a látogató, de ilyenkor ősszel inkább bakancsosan vagy biciklivel érdemes nekivágni.

 

Már csak azért is, mert híresen parádés fényjátékokkal találkozhatunk az színes lombkorona alatt sétálva! A gemenci erdőbe rendszeresen indulnak fotós túrák, s ezek során még az amatőr fotósok is sikerélményhez jutnak.

Ősszel kis szerencsével szarvasbőgést is hallhatunk: a vadászparadicsomként is ismert terület híressége őshonos, genetikailag értékes gímszarvas-állománya.

 

A Gemenc, ha családi kirándulást tervezünk, a leginkább kézenfekvő módon kisvasúttal barangolható be, így viszonylag rövid idő alatt teljes képet kaphatunk a természet itteni áldásairól. A kisvasút Pörbölyről, az Ökoturisztikai Központ elől indul,  és Bárányfok az utolsó megállója: a vonat megáll Gemenc – Dunaparton is, ahol hajózási idényben át lehet szállni a bajai sétahajóra is, így a víz hátáról is megcsodálhatjuk az ártéri erdőt.

 

A vasútvonal érinti a Vadmegfigyelőt, ahol egészen közelről ismerkedhetünk meg az itt élő szarvasokkal és vaddisznókkal, a festői Duna-deltát, illetve a madármegfigyelésre alkalmas Malom-telelőt.

A gemenci kirándulást érdemes bajai és szekszárdi városnézéssel is összekapcsolni. Hazafelé menet pedig dúdolgassuk a Kispál és a Borz kultuszdalát: I like Gemenc!

 

Do you like Gemenc?