Színek hatalma - mindent a lila színről

Ki hallgat az eszére és ki a szívére? Ki az aki bíborban született? Miért együnk lila gyümölcsöt, zöldséget?

A színek hatalma című sorozatomban most a lilával foglalkozunk részletesebben.

 

A lila szín, mint tudjuk a vörös és a kék keveréke. Számtalan árnyalata létezik, mint az orgona, ibolya, padlizsán, levendula, viola, ametiszt, püspök lila, jeges lila és még sorolhatnám.

Azok a lilák, melyek nagyobb mennyiségben tartalmaznak vöröset, inkább a Tavasz és az Ősz típusnak ajánlottak, hisz a meleg tónusú színek közé tartoznak, viszont ha a lila inkább kék hangsúlyos, akkor a Nyár és a Tél színpalettáját erősíti.

 

Pozitív hatása: kreatív, eredeti, misztikus.

Negatív hatása: különc, fensőbbséges.

Akiknek lila a kedvenc színük, általában rendkívül érzékeny emberek, megpróbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy környezetüket elbűvöljék. Kreatívak, az ezotéria sem áll tőlük távol. Kerülik a kötöttséget, a megérzést többre tartják mindenféle okoskodásnál. Ők azok, akik inkább a szívükre hallgatnak, mint az eszükre. A semleges megoldásokat nem szeretik, mint ahogy a hamis csillogást is megvetik. Áldozatkészségük határtalan, azonban arrogánsak is tudnak lenni.

Akik elutasítják a lilát, feltehetően több rossz kapcsolaton is túl vannak, és nem igazán szeretnék magukat mindenáron elkötelezni. Jellemző rájuk, hogy tárgyilagosak, racionálisak, kritikusak mind magukkal, mind a környezetükkel szemben.

E szín szimbolizálja a spiritualistást valamint, a nemességet, a luxust, a vagyont.

A lila jó színválasztás televíziós szerepléshez és estélyi ruha színének is remek választás. Kerüljük viszont, ha visszafogott külsőre van szükségünk, vagy ha lehangoltak vagyunk; ez alól a pasztell árnyalatok kivételek. Nem igazán ajánlatos abban az esetben sem viselni, ha olyan munkahelyre megyünk jelentkezni, ahol csoportmunka folyik, mivel nem utal jó alkalmazkodási készségre, de ha kreatív állást szeretnénk betölteni, akkor bátran viselhetjük.

Az alternatív gyógyászatban gyulladáscsökkentő, memóriajavító hatást tulajdonítanak neki.  

 

Nagyon fontos a lila gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, mivel javítják a vér és a nyirok rendszer működését, megelőzik az elhízást (levendula, padlizsán, áfonya, lilahagyma).

A lakberendezésben is jól alkalmazható, de vigyázni kell vele, mert nagyobb mennyiségben nyugtalanító lehet, ezért inkább kiegészítők színének érdemes választani. (függönyök, párnák, szőnyegek, dísztárgyak) Dolgozószobában érdemes becsempészni valamely árnyalatát, mivel kreativitásra ösztönöz, de hálószobában is tökéletes színválasztás mivel izgalmas, sejtelmes hangulatot áraszt,. A nappaliban pompáról árulkodik, főleg ha arannyal díszítjük. Konyhában is alkalmazhatjuk, nagyon bájos, nosztalgikus hatást érhetünk el, ha a lila kiegészítőket csipkével kombináljuk.

 

Érdekességek a liláról:

Az ókori Rómában kizárólag csak a császárok viselhettek lila színű ruhát, aki ezt megszegte halállal büntették.

A bíbor szín előállítása, a bíborcsiga nedvéből történt, mely nagyon költséges volt, ezért kimondottan csak a dúsgazdagok engedhették meg maguknak a viseletét;  feltehetően a „bíborban született” mondás is erre vezethető vissza.

A monda szerint Kleopátra kedvenc színe volt.

Brazíliában a gyász, Indiában a reinkarnáció színe.

Egy babona szerint a lila virág szerencsét hoz.

 

Pozsgigi további színelmélettel kapcsolatos cikkeiért katt ide!