Rendben A weboldalon sütiket (cookie) használunk a biztonságos böngészés és jobb felhasználói élmény biztosításához.
Az oldal használatával elfogadod a cookie-k használatát. Adatvédelmi tájékoztató

Szedjünk bodzát!

szerző: Meskacsapat
publikálva: 2014. május 10.


Idén a szokásosnál korábban virágzik a bodza. Bár rövid hétvégénk van, akár remek vasárnapi program lehet egy közös családi bodzaszedés!

A bodza (sambucus nigra) virágát teljesen kinyílt állapotban szedjük, lehetőleg autómentes környéken; már egy-két csokor virágból is isteni frissítő italt készíthetünk, ha a bodzát pár napra (hűvös helyen) egy nagy fazék vízbe áztatjuk cukorral és pár alaposan megmosott és felkarikázott citrommal. Ha télire is szeretnénk eltenni ebből a különleges italból, akkor vízből és cukorból sűrű szirupot főzünk, majd a kihűlt szirupba áztatjuk a virágernyőket. Pár nap után szűrjük, majd jól záródó üvegekbe töltjük a szörpöt. Akinek nincs ideje vagy lehetősége arra, hogy maga készítse el, itt többféle verziót is beszerezhet. 

És hogy mi mindenre jó még a bodza?

Ha a virágokat felfüggesztve megszárítjuk, később finom, meghűlés elleni tea készíthető belőlük; a beérett bogyókból pedig ősszel lekvárt is főzhetünk! A növény fájából készült népi hangszerekkel pedig már anno nagyapáink is szívesen múlatták az időt!

 









Cimkék: család, konyha, recept, házi_praktika