Stresszűző tárgyak / 1.

Korunk népbetegsége, más népbetegségek cinkosa az elburjánzó stressz. Felszámolására számos praktikát bevetünk a kemikáliáktól a stresszűző ételeken keresztül a jógáig. Mindannyiunk titkos vágya azonban az, hogy a leginkább kézenfekvő módon, pusztán a környezetünkben található tárgyak révén tartsuk távol magunkat a szorongás és a feszültség ártó démonát.

Mandala a Meskán

Bár sikert elsősorban a megfelelő életmód garantálhat, néhány kedvelt módszerről szót ejtünk.

 

Feng shui Nagyon pongyolán fogalmazva a feng shui az életteret és a benne élőket egyetlen energiamező létrehozóiként kezeli, és a nyugodt, sikeres élet titkának az életenergia (a csí) szabad áramlását tekinti. A csí áramlását a megfelelően kiválasztott tárgyak megfelelő elrendezésével éri el, mely ideális esetben személyre és otthonra szabottan történik.

 

 

 

A stresszmentesítéshez az első lépés az ún. „mérgező nyilak”, vagyis az energiaáramlást kártékonyan befolyásoló tárgyak eltakarítása az otthonból. A feng shui számos olyan tárgyat és szimbólumot ismer, melyek kifejezetten jótékony hatással vannak az életenergiára: ilyen a mandala, a szerencsét köszöntő, felemelt ormányú elefánt, a szerelemhozó , a párkapcsolatokat óvó delfinpár, vagy a vagyont őrző teknős szobra.

Természetesen nem mindegy, hova kerülnek ezek az energiapásztor tárgyak: ezért is érdemes a lakás feng shui szempontok szerinti feldúlása előtt szakértőhöz fordulni, hiszen rendkívül összetett és sokrétű tudományág áll a lakberendezési filozófia mögött.

 

Ametiszt karkötő a Meskán

Jótékony ásványok A természet már a civilizáció hajnalán nagyszerű antidepresszánsokat kínált az emberiségnek: a gyógyító hatású ásványokat. Az ásványvilág egyes tagjaiban sokan évezredek óta olyan energiát, erőt feltéteznek, melyek életünk egy-egy területét támogatni képesek kisugárzásukkal. A stressz ellen rengeteg ásvány felveszi a kesztyűt, itt csak három ismertebbet említünk.

 

A lila különböző árnyalataiban pompázó ametiszt már nevében (ami józanságot jelent) is hordozza fő felhasználási területét, a józan ítélőképesség támogatását.

 

Az asztrológia ennek megfelelően olyan jegyekhez köti, melyek könnyen téveszmék áldozatául esnek: így a Kos, Szűz, Skorpió, Nyilas, Vízöntő, Halak jegyűek éleslátását erősítheti, elejét véve ezzel számos fölösleges, külső és belső konfliktusnak.

Az átlátszó hegyikristály afféle mindenes a gyógyító kövek között: tisztítja a gondolatokat, egyensúlyba hoz, jó közérzetet biztosít. Az Ikrek, Oroszlán, Mérleg, Bak és Halak jegyűeknek melegen ajánlják.

A kóros stressz előzménye a szervezet és a lélek túlérzékennyé válása, ami védtelenné teszi a depresszióra, hangulatingadozásra, szorongásra hajlamos személyeket a mindennapok kihívásaival szemben. A túlérzékenyek köve a csodálatos kékségű akvamarin (jelentése: tenger köve), mely hasznos segítség az immunrendszer egyéb túlérzékenységei, így az allergia és az asztma ellen is - a törékeny egészségű víz jegyűek, a Rák, a Skorpió és a Halak mellett az akvamarin az éles eszű Ikrek köve is, de a Bika, a Szűz, Mérleg is hasznát veszi.

 

Érdekesség, hogy a gyógyító kövek az őket alkalmazók szerint mikrocsiphez hasonlóan tárolják azokat az információkat, melyeket a környezetükből felvettek. Éppen ezért a káros kisugárzást képesek vissza is adni, tehát időnként energiatisztításra szorulnak.

 

Stresszűző ásványokkal találkozhatunk marokkő, ékszer, dísztárgy formájában – szépségük és izgalmas formáik, színeik még azokat is megnyerik, akik nem hisznek az ásványok gyógyító hatásában.

 

...folytatjuk