Stílusmustra -a LOFT sílusról bővebben

Hatalmas, osztatlan terek, napfényes, stílusos és tágas. Nagyjából ezekkel a szavakkal jellemezhetnénk egy loft lakást, mely az utóbbi évek egyik legnépszerűbb lakberendezési stílusa lett. Pedig a loft egészen régről ismert már, Amerikában terjedt el a két világháború között, amikor az elhagyatott gyárépületeket, ipari csarnokokat szegény, éhező művészek lakták be, az akkor még szinte ingyenes lakások pedig mára drágák és kelendőek lettek. A loft napjaink egyik legkarakteresebb stílusa lett a la

A loft lakóterek tágasak, hatalmas belmagassággal rendelkeznek, falaik általában vakolatlanok, csupasz tégla, beton vagy vas tartóoszlopokkal. A stílusra jellemző anyagok a fa, a kő, az üveg, a fém, és a beton, a textíliák pedig jellemzően len, vászon vagy bőr. Szabadon futó csőrendszerek, bádog, rozsdamentes acél hűtők és sütő, fémcsillár, betonpadló, hatalmas oszlopok és ablakok jellemzik a látványt. A loft stílusba jól passzolnak az antik bútorok, tárgyak is, az ütött-kopott hatású padló, azaz minden, ami az ipari stílust juttatja eszünkbe. 

A loft stílusnak ma már két ága is van, létezik egy csúcstechnológiával ellátott, minimál dizájnelemekkel és modern, luxus hangulatú változata, de emellett persze megmaradt a loft eredeti gyári hangulatú irányzata is, ami inkább az egyszerűség és a szándékosan kopottas, már-már vintage hangulatot idézi. Ez utóbbi rengeteg lehetőséget tartogat, színeket, ötletes feliratokat és vidám kiegészítőket. Éppen ezért jól alakítható és rugalmas stílus, pénztárcánk függvénye lehet az átalakítás, kialakítás mértéke.

Természetesen nincs mindenkinek lehetősége ilyen lakást venni, ám sok mindent tehetünk azért, hogy meglévő otthonunk stílusát átalakítsuk. Az osztatlan terek sajátossága, hogy minden nagyon szem előtt van. Így alakulhatott ki, hogy ezeknek a lakásoknak az egyik fontos jellegzetessége a különböző faládák, tároló dobozok használata. Amennyiben pedig hűek szeretnénk lenni a stílushoz, fontos, hogy ezek a tárolók fémből vagy fából készüljenek, esetleg műbőrből, és persze nem árt, ha a ’60-as, ’70-es évek Amerikáját idézik fel stílusukban. 

Használhatunk olyan antik hatású tárolókat is, melyeket egyedileg saját magunknak díszíthetünk, feliratozhatunk, természetesen loft stílusban. Földobhatjuk a konyhát fém tároló dobozokkal, melyek jópofák, vagányak, számtalan variációjuk létezik, itt is talán az egyetlen amire érdemes figyelni, hogy az adott kor stílusánál maradjunk. Jellegzetes elemei még a loft stílusnak, a különböző dekorációs vagy használati tárgyakon található feliratok. Egy feliratos faláda például igazán jópofa és tökéletesen passzol a loft stílushoz, ráadásul rendkívül praktikus is, de még a fogasunk is lehet feliratos, rengeteget dob az összképen egy-egy apró, ötletes megoldás. 

A szobrok, egyéb asztaldekorációk esetében is érdemes fából vagy fémből készült darabokat nézni, és persze virágtartóból is létezik fém betétes, ami pont passzol egy loft stílusú lakásba. És persze a legjellegzetesebb dekorációk a különböző színes, fém vagy fatáblák a falon, feliratokkal, üzenetekkel, amerikai zászlós, kopottas órák a falon, brit zászlós vödrök és egyéb jópofa, színes kellékek.

Ebben a stílusban fontos az összhang. Nem érdemes a különböző lakberendezési stílusokat keverni, hisz akkor nem érvényesül eléggé ez a nagyon is karakteres hangulat. Ha nincs lehetőségünk egyszerre átalakítani vagy berendezni az egész lakást, apránként szerezzük be, vagy cseréljük le a meglévő tárgyainkat, így szép lassan lesz harmonikus az összkép. 

Higgyük el, ebbe a látványos és izgalmas stílusba könnyű beleszeretni, még csak lakberendezőknek sem kell lennünk, hisz semmi más nem kell hozzá, csak egy kis leleményesség és fantázia!

 

Az írás alapjául szolgáló cikket itt találod.