Stílusmustra-Shabby chic

A nőies shabby chic stílus jellegzetesen a kopott bútorokon és a visszafogott, könnyed színeken alapul. Nehezen választható el a többi vidéki stílustól, mivel jócskán van átfedés az egyes trendek között. Most megpróbáltuk összeszedni Nektek ennek a romantikus és bohém irányzatnak a legfontosabb jellemzőit.

Zsazsa49 - Vintage Shabby Chic ajtó tábla HOME SWEET HOME felirattal, Meska

 

 

A shabby chic (ejtsd: [sebi sik]) jelentése: kopott sikk/elegancia. A szót egy újságírónő alkotta meg, és az Egyesült Államokban már a 90-es években virágzott az a trend, amelyben egyesült a shabby chic a francia és olasz vidéki stílussal. Érdekes módon a nagyobb városokban terjedt el leginkább. Los Angeles és San Francisco volt a fellegvára.

 

A stílusirányzat egyébként Nagy-Britanniából indult, ahol a hatalmas vidéki házakban még a gazdagon díszített, fakó heverők, függönyök és a kopott kifinomult bútorok uralták a teret.

 

 

 

 

 

 

 

Bluer - Vintage komód shabby chic stílusban, Meska

 

 

 

A bútorok jellemzői: több lekopott (vagy koptatott) festékréteg, sarkok, kopott/szakadt/feslett kárpitok. Az enteriőrök sokkal letisztultabbak a vintage stílusú, sokszor túlzsúfolt tereknél.

 

Fontos, hogy ha a bútor nem elegáns, hanem egyszerű, koptatott, akkor a kiegészítők legyenek kicsit arisztokratikusak. Ha a bútor fenséges,akkor pedig a dísztárgyak lehetnek szerényebbek. Ezzel érhetjük el, hogy ne legyen túlzsúfolt, zsibvásárszerű az enteriőrünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NoaNoaStyle - Beige csipkés párna, Meska

 

 

A textileknél és egyéb kiegészítőknél (pl. étkészlet) jellemzően a fakó, virágmintás, pasztellszínű pamut és lenvászon használatos. Fontos hozzávalók még a csipke, a hímzés, a francia életképekkel díszített anyagot és a fodrok.A shabby chic nem szereti a szabályos rendet, inkább a hanyag elegancia a sajátja. Ezt hangsúlyozzák az ágyon, kanapén lazán ledobott textíliák is.

 

 

 

 

 

 

Shabby chic stílusú termékek a Meskán:

 

Ametisztkreativ - Rózsás romantikus tolltartó, Meska Paplap - Shabby chic CD/DVD album, Meska Rampampuli - Romantikus shabby chic tányéralátét, Meska
Enid - Képtartós koptatott tolltartó, Meska Moss - Koptatott hintaló ablakdísz, Meska Kazsacsilla - Romantikus sminkes tok, neszesszer, Meska