Mozaikmánia

Múzsákhoz közelálló - ezt jelenti a mozaik szó, ez a több évezredes, lenyűgöző alkotótechnika. Már az ókorban is különösen nagy megbecsülésnek örvendett az apró, színes cserép- vagy üvegdarabokból, vagy kavicsokból összeálló képalkotás. A mozaik darabjait cement, beton vagy gipsz tartotta egyben, később azonban a technika eszköztára színesedett, kiszélesedett, csakúgy, mint a mozaikkal díszítendő felületek köre. Összeállításunkban meskás mozaikokkal szeretnénk kedvet ébreszteni a műfaj iránt.

Mozaik megalkotásával bátran próbálkozhat bárki, akinek jó vizuális érzéke van: lényeg a türelem és az alapos tervezés, valamint a tervek előrajzolása. Az alapanyagok - látni fogjuk - nagyon sokfélék lehetnek: szinte bármilyen szilárd, ragasztható, színes és nagy mennyiségben rendelkezésre álló apróságot felhasználhatunk a gyöngyöktől a gombokon át a cserepekig.

 

Bkandrea Gondolatok című mozaikos faliképe üveg alapra készült, színes üveg mozaik cserepekből. Ha ezt az impulzív, mandalaszerű képet hátulról megvilágítják, akár hangulatlámpa is lehet belőle: a fény életre kelti a színeit.

 

 


Gaudium üvegmozaik képe igazi nyári hangulatot teremt: szitakötő száll a tündérrózsa fölött. A pasztell színek és a hűvös kék csodálatos nyugalmat árasztanak.
Üde színfoltja lehet az utcaképnek vagy az épületnek egy mozaikolt házszámtábla. Alapja fagyálló csempelap, melyet Bkandrea kézzel készített üvegmozaik darabkákkal rak ki a megrendelő igényei szerint. Így biztosan senki nem téveszti el a házszámot!
 


Mozaikkal szinte bármilyen sima felület beborítható: csodás keretet ad például a tükörnek (de képkeretként már elnyomhatja a bekeretezett fotót vagy képet). MozaikMozaics tükrébe valószínűleg képtelenség nem mosolyogva tekinteni bele, így tulajdonosának is a szebbik arcát mutatja!

Mozaikkal bármilyen egyszerű, vagy akár kifejezetten csúnya tányér is különleges kínálótállá lényegül át. Revaboltja mozaikos üvegtálkája a teríték dísze lehet; vagy a dohányzóasztalé.

 

 

A mozaik megismételhetetlen dizájnbútorrá avatja a szürke eminenciás kisszekrényt. Popdeco éjjeliszekrényének különlegessége, hogy éjszaka ha nem is világít, de sötétben fluoreszkál a Nap-minta. 


A mozaik térhódítása megállíthatatlan - birtokba veszi az elektronikus berendezéseket is. Dögösebben szól a zene egy mozaikkal borított hangfalból! (Popdeco munkája a képen.)


 

A mozaik bátran kokettál más műfajokkal is: Ronikonglass Tiffany technikával forrasztott üveg asztali lámpájának az oldalai például apró, színes üvegdarabokkal vannak kirakva, melyek nem ragasztással, hanem olvasztással vannak ráerősítve a lámpatestre.

Másképp is táncba hívhatja a fényt a mozaik: Frivol lámpája fehér szalagra ragasztott üvegmozaik füzérekből áll.

Hogy mi mindennel lehet mozaikozni, jól példázza Zoldeszti leleményes szívecskés doboza: alkotója a húsvét után megmaradt színes tojáshéjakból rakosgatta ki egy natúr papírmasé doboz fedelét. A közöket csillámzselével töltötte ki, így a sajátos cement még csillog is. Lakkozás után egy strapabíró darab lett belőle, mellyel nem kell úgy bánni, mint a hímestohással, jóllehet részben abból készült.


Viszkacsa tavaszi lombok ihlette, "Zöldike" fantázianevű mozaikos dobozának mozaikcserepei süthető gyurmából készültek, melyeket üvegmozaikok egészítenek ki.

Zárásképpen egy kis illúzió! Megtévesztően mozaikszerű, pedig valójában festés technikával készült Onlyone mozaik macskája, mely egy üveglapon ücsörög: a fugát a kontúrfesték helyettesíti.



Nálad mit díszít mozaik?