Miért sárgul meg? Érdekességek a papírról

Mi lesz a kimosott papír zsebkendővel, a könyv pedig miért sárgul meg? Erre adunk választ mostani cikkünkben.

 

Papír zsebkendő mosás után

 

Nem is olyan rég még minden esetben kellemetlen következményei voltak, ha mosás előtt a szennyes ruha zsebében ott maradt a papír zsebkendő: a mosógép apró foszlányokra szedte, amelyek a többi ruhára is rátapadtak, és igen nehéz volt onnan eltávolítani őket.

 

Ma már ez egyre ritkábban fordul elő, de nem azért, mert kevesebb zsebkendőt hagyunk a zsebekben, hanem mert az újabb típusú papír zsebkendők víz hatására nem szétesnek, hanem kemény galacsinná csomósodnak össze.

Ez természetesen nem véletlen, ugyanis a gyártók hosszas kutatások során fejlesztették ki az új anyagot, hogy megszabadítsák a háziasszonyokat a papírfoszlányok rémálmától – és, persze, hogy ezáltal jobban el tudják adni az árujukat.

 

Az újítás lényege, hogy a nyersanyaghoz egy polimer jellegű adalékot kevernek, amely a cellulózrostok érintkezési pontjaiban tapad meg, összetartva ezeket akkor is, ha vízzel érintkeznek.

Mitől sárgul meg, majd töredezik szét a papír?

Köztudott, hogy a régi iratok jogosan kapják oly gyakran az "elsárgult" jelzőt. De az talán még nem mindenkinek tűnt fel, hogy ez a sárgulás a legtöbb papírfajtánál már néhány nap elteltével láthatóvá válik.

Ha pedig emlékbe eltett újságkivágásainkat évek múlva elővesszük, egészen biztosan az irattári régiségek sárgás színét fogják felidézni.

 

Ez azonban csak 1850 óta van így, ugyanis előtte állatbőrből készült pergamenre, majd gyapotból előállított merített papírra írtak, amelyek nem sárgultak. 1850 a fából gyártott papír megjelenésének az éve, a papír megsárgulásának okozója pedig éppen a fa, mint nyersanyag. A fa anélkül is hajlamos a sárgulásra, hogy papírrá dolgoznák fel.

 

A frissen fűrészelt deszkák színe világos, viszont egyszerűen a fény hatására az idő múlásával egyre sötétebb lesz. Hasonlóan reagál a fényre a fából készült papír is. A fában lévő fényérzékeny anyagot ligninnek hívják. A cellulózt bonyolult, költségesebb eljárással úgy is ki lehet nyerni a fából, hogy a fa többi alkotórészétől megtisztul, ezért a belőle készült papír nem is nagyon sárgul. Ez az úgynevezett famentes papír. 

 

A papír törékennyé válásának, elporladásának más okai vannak, és maga a folyamat is hosszabb, mint az elsárgulás. A fő ok a papír szakítószilárdságát biztosító adalék, amely savképző anyagokat tartalmaz. Az idő múlásával egyre nagyobb mennyiségben keletkező savmolekulák pedig szétszabdalják a cellulózláncokat, amitől a papír törékennyé válik, majd teljesen elporlad. De ez is "csak" a fa alapú papírokra érvényes, az 1850 előttiekre nem. A könyvtárak, irattárak számára ez valóságos időzített bomba.  Vannak olyan papírok is, amelyek adalékanyagai nem savképzőek. Ezek az úgynevezett savmentes papírok, amelyek jóval hosszabb életűek.

 

Az eredeti cikkért katt ide!