Macskás vagy kutyás vagy?

Kétféle ember van ezen a világon - tartják sokan, bár biztosan rengeteg állatszerető vitatkozna azzal, hogy a kutyások és a macskások külön tábort képeznek, és nincs átjárás a kettő között. Mégis úgy él a köztudatban, hogy aki az egyik állatot szereti, az a másikat valószínűleg nem olyan szívesen tartaná, és több kutatás is született már arra vonatkozóan, hogy mit árul el az emberek személyiségéről, ha kutyásnak, vagy macskásnak vallják magukat. Ezekből csemegézünk most.

A kutyások társaságkedvelők

 

Nem kell hozzá pszichológusnak lenni, de tanulmányok is igazolták már, hogy a kutyások kifejezetten szeretik a társaságot, kicsit extrovertáltak is lehetnek – elvégre egy kutya szinte vonzza a társaságot, sokszor látni a parkban társaságokat, akik együtt sétáltatják az ebeket, és míg ők beszélgetnek, négylábú barátaik lefáraszthatják egymást a játékkal.

Arról ugye ritkán hallani, hogy a macskások összeengedik játszani a cicáikat...

Érdekes adalék, hogy egy felmérés szerint a kutyások általában konzervatívabbak, és állítólag ez a politikai nézeteiken is megmutatkozik – Amerikában a legmagasabb arányban kutyát tartó államokban a legutóbbi választásokon például konzervatív pártokat választottak.

Lehet, hogy van valami az elméletben?

A macskások intelligensebbek

 

Kutatások szerint a macskakedvelők sokszor kifejezetten intelligens emberek, ugyanakkor hajlamosabbak a nárcizmusra is, ami miatt talán kevésbé kedvelik a társaságot, és szívesebben maradnak otthon egy csendes estére.

A macskásokat ezek a kutatások egyértelműen introvertáltnak mutatják a kutyásokkal szemben, és míg az ebek gazdái a pszichológusok szerint inkább konzervatívak, a macskások szerintük kifejezetten liberális hozzáállásúak.

Szintén gyakori a kutyatartókat férfiasnak, a macskásokat pedig inkább nőiesnek, femininnek leírni, de ez leginkább olyasmi, ami csak a közvélekedésben él, amolyan babonaként, a valóságban természetesen rengeteg nő tart kutyát, és rengeteg férfi macskát, és elég valószínűtlen, hogy ez megingatná az identitásukat.

Mi a valóság?

 

Tény, hogy vannak emberek, akik jobban kedvelik a kutyákat, mások pedig a macskákért rajonganak, de egy igazi állatszerető egyik állat iránt sem érez ellenszenvet.

 

Valószínűleg nagyon sokan vitába szállnának azzal, hogy az emberek két ilyen szigorúan elkülöníthető csoportra oszthatóak, és bár biztosan van valamennyi alapja ezeknek a kutatásoknak, a háziállat kiválasztásában sokszor az életmódbeli sajátosságok is szerepet játszanak.

 

Például, aki sokat utazik, valószínűbb, hogy kutyát választ, aki egy macskával ellentétben szívesen járja körbe a világot, míg, aki egy kis lakást akar egy állattal megosztani, vagy nincs ideje a rendszeres sétáltatásra, nagyobb valószínűséggel köt ki egy macska mellett.

 

Annyit biztosan elmondhatunk, hogy bármilyen kedvencet tartasz is, mindenképpen jót teszel magaddal is, hiszen a kutyák és a macskák is képesek csökkenteni a stresszt, jó kedvre hangolnak, jó hatással vannak az egészségedre, arról nem is beszélve, hogy minden nap mosolyt csalnak az arcodra.

 

Az eredeti cikket itt találod!