Legyél a téglagyáros unokája!

Saját téglagyár? A régi téglagyárosok saját tégláik megkülönböztetésére a náluk készült darabokba a monogramjukat, vagy a gyár jelzését helyezték el. Tehetősebb építtetők - mint például az Esterházy család - építkezéseihez saját téglát gyártatott magának, és minden darabba belenyomták a család címerét. Ma már ez a kiváltság nem adatik meg nekünk, de saját nevünkre készült téglánk azért lehet.

Sokszor kerültünk üzletünkben olyan helyzetbe, hogy valaki nagyon szeretett volna olyan téglát venni, amiben benne van a saját neve, vagy valamelyik hozzátartozójának a monogramja, egy nevezetes nap dátuma, és az antik téglák között hiába is kutakodtak érte. Mi pedig csak a karunkat tudtuk széttárni...

Aztán jött a szikra, hogy miért is kellene az egyediségre vágyó embereket elküldeni? Készítsünk nekik olyan téglát, amit keresnek! Az első próbálkozások után már láttuk, hogy érdemes volt belevágni, mert mindenkinek jólesik, ha a nevét ilyen módon is meg tudja örökíteni, vagy éppen büszkén vihet egy szép darabot „téglamániás” rokonának.  Igaz, téglagyáros ma már kevés van köztünk, de kis utánajárással mégis megoldható, hogy aki szeretné, saját téglája legyen.

 

Nem is gondolná az ember, mi mindent lehet beleírni egy téglába!

Amikor jelentkezik valaki, hogy szeretne a barátjának ajándékba egy olyan téglát, aminek a mintájában a monogramja és egy nevezetes évszám szerepel, akkor először papíron megrajzoljuk a mintát, azt visszaküldjük e-maiben, és izgatottan várjuk a visszajelzést. Ha a motívumot sikerült tisztázni, akkor jöhet az alkotómunka következő fázisa, a műhelymunka, amikor végre kezembe vehetem az anyagot, és testet adhatok a megálmodott mintának.

 

Már sok mindennel megbírkóztunk, a kedvenc focicsapat logójával, a király koronájával, a paprikamúzeum paprikáival, a becenevek sokaságával, és még sorolhatnánk a listát.

 

Az apuka nevének kezdőbetűi és születési dátuma egy téglában

 

 

Ebben a darabban a műértő édasapa monogramját faragtatta meg szerető gyermeke: még az apu születési dátuma is ott díszeleg. Király, nem?

 

 

A kedvesnek a kedvenc

 

Amikor a zenerajongó már minden lemezt megkapott, ilyet kapott barátnőjétől ajándékba. Annyira szerettem volna látni az arcát, mikor kibontotta!

Kulcstartó helyett...

 

Szeretnél venni a barátodnak egy álomszép Mercedest? Ha nem megy még idén karácsonyra, addig is kaphat tőled legalább egy emblémát. 

 

Jobb, mint a kulcstartó...

Az Esterházy családi címer

Ha ma élne Esterházy Fényes Miklós, neki vajon most mit kellene megörökíteni a téglájában?