Rendben A weboldalon sütiket (cookie) használunk a biztonságos böngészés és jobb felhasználói élmény biztosításához.
Az oldal használatával elfogadod a cookie-k használatát. Adatvédelmi tájékoztató

Köszöntsük a legújabb hungarikumot!

szerző: Meska
publikálva: 2013. július 26.


Hogy mik a hungarikumok, azt mindenki tudja: különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolgok, amelyről a magyarok ismertek a világban. Ételek, italok, műszaki megoldások, szellem termékek, épített örökség, állatfajták is tartoznak a hungarikumok táborába. Az ízletes-látványos kulináris hungarikumok közé még május végén felvettek egy ősi magyar pásztorételt, a karcagi birkapörköltet.

Blökibazár terelőkutya nyájjal Meska Köszöntsük a legújabb hungarikumot! blog

A karcagi birkapörkölt nem összetévesztendő a sima, birkahúsból készült pörkölttel, amit hagyma, paprika és birkahús birtokában még a kezdő háziasszonyok is összeüthetnek.

 

A karcagi változatot ugyanis egész birkából készítik, méghozzá úgy, hogy a lehető legkevesebb vesszen kárba az állatból (ez is mutatja ősi eredetét, a pásztorok praktikus szemléletét).

 

Összetéveszthetetlen ízét a benne főtt pörzsölt fej és lábak adják. Elkészítéséhez egy spéci, öntöttvasból készült, lapos aljú birkafőző bográcsot használnak, más bográcsokkal nem is érdemes próbálkozni e rusztikus-kulináris csoda megalkotásához.

 

A karcagi birkapörkölt az első ételrecept, ami hivatalosan bekerült a hungarikumok közé.

Nincs is mit csodálkozni azon, hogy karcagi birkapörkölt csak különleges alkalmakkor rotyog a bográcsban: például lakodalmakon, népünnepélyeken, keresztelőkön...

 

Mindenesetre a nyári fesztivál- és esküvőszezon miatt valószínűleg elég sok „bürge" fordul ki a bőréből Karcagon.

 

A hungarikumoknak egyébként minden év augusztus elején Szegeden rendeznek fesztivált: az augusztus 8-11-ig tartó programon már a karcagi birkapörkölt is felvonul!

 

Ti már ettetek karcagi birkapörit?

 

A Meska juhnyájából a cikkhez Blokibazar, Antalgaborne, Bunnyguru, Cecameca, Jazmineslevendula, valamint Szeplakinora báránykáit használtuk illusztrációként. Ezeket a barikat természetesen nem szeretnénk viszontlátni bográcsban.

 



Cimkék: hungarikum, állatvilág, gasztronómia, kultúra