"Ki van a fonal másik végén!?"

Sokan feltették már a kérdést, hogy mi is az amigurumi? Akik már tudják, azok elsőre biztos meglepődtek azon, hogy mit takar ez a szó. Akik pedig még nem tudják, itt a ragyogó alkalom, hogy megismerkedjenek ezzel a kézműves technikával.

 
Az amigurumi Japánból származik, jelentése: horgolt vagy kötött játék. Munkáim többségénél ezt a technikát alkalmazom, erről szeretnék most néhány sort írni.
Sokan maradék fonalakból dolgoznak, de az én tapasztalatom az, hogy a legszebb és a legtartósabb darabokat 100%-os pamut alapanyagú fonalból érdemes elkészíteni.
Horgolással rengeteg álmot meg lehet valósítani, készíthetünk szőnyegeket, párnákat, lakás dekorációt, fürdőszobai kiegészítőket, táskákat, ékszereket, ruhákat és még sorolhatnám. Én legszívesebben gyerekjátékokat készítek.

 

Az inspirációt a lányom, a fiam és a férjem adja. Amikor elkészülök egy figurával, ők "ellenőriznek". A legnagyobb kritikusaim a családom. Aztán persze készítek képeket, amikhez pedig kitaláljuk a leírást. Szeretek Romhányi versei közül válogatni. Sokszor viszont kitalálunk egy viccesebb nevet pl: Rozmárió a rozmár.

Most pedig néhán szó a technikai részletekről. Minden figurának pontos elkészítési leírása van. A sorokat egymás után körkörösen kell olvasni és mindegyik sort számmal jelölünk. Mindegyik figurát kezdőkörrel indítunk, amibe úgynevezett rövidpálcát horgolunk. Az amigurumi figurák horgolásához elengedhetetlen a láncszem és rövidpálca horgolásának ismerete. A több darabból álló figurákat kitömés előtt érdemes összevarrni, hogy az összevarrást szépen el tudjuk tüntetni a figura belsejében. Az amigurumiaimat vatelinnel töltöm, ami formatartó és mosható.

A fonalakhoz, amiket kimondottan ezen figurák horgolására értékesítenek, három féle horgolótű méretet ajánlanak. Az a tapasztalatom, hogy mindig a középső mérettel kapom a legjobb eredményt.
A képen látható három darab viola.  Mindegyik violát ugyanazzal a fonallal készítettem és mindegyik virágot ugyanazzal a mintával a saját elképzelésem szerint. A képen a legkisebbet  2,5-es, a középső virágot 3-as, a legnagyobbat pedig 3,5-es horgolótűvel horgoltam. A fonalgyártó 2,5-3,5-g ajánlja a tűket. A képen szemléltettem, hogy a 2,5-es tűvel nagyon szorosak lesznek a szemek, a 3,5-es tűvel pedig túl lazák. A 3-as tű az, ami esztétikailag szép eredményt ad. Amíg egy takaró esetén mind a három tűvel szép eredményt kapunk, addig egy amigurumi figuránál nagy a különbség.
Az első unikornisomat, akit később Fedorának neveztünk el, egy kedves vásárlóm kérésére alkottam meg. Egy, az interneten talált leírást kaptam tőle. Ezt használtam alapul, de kiegészítettem egy-két egyedibb megoldással. Ennek nyomán születnek az unikornisaim azóta is, töretlenül.

 

Köszönjük a cikket Reniguruminak!

 

Renigurumi termékei a Meskán >>>