Készíts életfa medált!

Egy kevés ezüst huzalból és pár tucat apró gyöngyből meglepően impozáns életfás medált készíthetsz; most megmutatjuk, hogyan!

Meg fogsz lepődni, milyen egyszerűen elkészítheted Te is ezt a kedves medált!

A hozzávalókat beszerezheted az Alkotók boltján!

 

Amire szükséged lesz a medálhoz:

 

- vastagabb (kb. 0,8 mm-es) ezüst drót

- nagyon vékony ezüst drót

- színes apró gyöngyök (pl. ásvány, üveg)

- lánc

- fogók

- egy hengeres tárgy

Első lépésben készítsük el a medál vázát a vastagabb drótból a hengeres tárgy segítségével!
A drót végét zárjuk le egy szép hurokkal, ügyelve rá, hogy a végek is el legyenek dolgozva.
Ezután vágjunk 12-14 db, egyenként 15 cm-es darabot a vékony drótból; inkább hosszabbakat vágjunk, mint gondolnánk, hiszen levágni mindig könnyebb, mint toldani.

A vékony drótokat fogjuk kötegbe, majd középen akár az ujjunkkal, akár a fogók segítségével csavarjuk össze őket jó szorosan. Az összecsavart szakasz alkotja a fa törzsét; felette alakítsuk ki az ágakat oly módon, hogy a vékony szálakat kettesével-hármasával szintén összesodorjuk.

Hasonló módon alakítsuk ki a rövidebb gyökereket is.

Próbáljuk a fát a keretbe, majd kezdjük el felfűzni a gyöngyöket; ezek jelképezik a fa leveleit. Minél változatosabb árnyalatokat használunk, annál élethűbb, plasztikusabb lesz a végeredmény! Ha elértük a keretet, a vékony drótot dolgozzuk el úgy, hogy szép, szabályos hurkokkal rátekerjük a keretre.
Rögzítsük a gyökereket is a kerethez; a vékony drótvégeket itt is tekerjük rá a keretre. Menet közben folyamatosan igazgassuk az ágakat, hogy szép, szabályos fát képezzünk.
Haladjunk sorba minden ágon; megtehetjük azt is, hogy egy vékony szálat kihagyunk, és csak később, a már elkészült ágak fölött fűzünk rá gyöngyöket és vezetjük el a keret tetszőleges széléhez; ezzel még tovább dúsíthatjuk a lombkoronát!
Ha készen vagyunk valamennyi ággal, a kereten  kimaradt szakaszokat szintén hurkoljuk körbe a vékony dróttal. Ezután az ujjunkkal tapogassuk körbe a medált és bizonyosodjunk meg róla, hogy sehol sem maradtak eldolgozatlan, kiálló drótvégek, amik esetleg megkarcolhatják a medál viselőjét!

Tegyünk a medálra szerelőkarikát, majd fűzzük fel egy láncra. Készen is volnánk!

 

TIPP: varáljuk a medált kedvünkre; barnás-pirosas gyöngyökkel őszi hangulatú fát kapunk; de apró, eltérő szinű gyöngyök hozzáadásával akár virágos, tavaszi fa is készülhet.