Rendben A weboldalon sütiket (cookie) használunk a biztonságos böngészés és jobb felhasználói élmény biztosításához.
Az oldal használatával elfogadod a cookie-k használatát. Adatvédelmi tájékoztató

Karácsonyi ételek a nagyvilágból

szerző: Meskacsapat
publikálva: 2016. december 16.


Itthon karácsonykor hagyományosan hal- és káposzta ételek, mákosguba és bejgli kerül az ünnepi asztalra; de azt vajon tudjuk-e, hogy más népeknél mik a tipikus ünnepi fogások?

 

Lengyelország

 

Ami nekünk hétköznapi, az másoknak ünnepi fogás. Nem a drága hozzávalók, hanem egyszerűen a hagyományok miatt. Mi magyarok például mákos tésztát leginkább a menzán eszünk, a lengyeleknél azonban mind a tizenkettő közül ez az egyik legfinomabb karácsonyi fogás. Igaz elég gazdagon, mazsolával és dióval tálalják. A tizenkét étel a 12 apostolt jelképezi, a fehér abrosz alá tett szalma pedig a jászolt, ahol a kisjézus világra jött.

Lengyelországban a hozzávalók igen egyszerűek, és meglehetősen szlávosak. Sok a savanyúság, a cékla, a káposzta, az uborka. Hal ugyan előfordulhat az ünnepi asztalon, amit viszont semmiképpen nem esznek szentesete az a hús. Az egyik legnépszerűbb fogás a céklaleves, amibe gombával töltött barátfülét tesznek. 

 

Drezdai kalácsvásár

 

A drezdai Kalácsvásár Németország legrégebbi karácsonyi vásárainak egyike. A fonott kalácsról elnevezett vásárt 1434 óta minden évben megrendezik. A drezdaiak az advent második vasárnapja előtti szombaton  hatalmas felvonulással tisztelegnek a karácsonyi finomság előtt. A kalácsot stollen-nek hívják, és nagyon hasonlít a mi püspökkenyerünkre. A németek több száz fajta stollent ismernek, vagyis tulajdonképpen ahány család, annyi féle változat létezik. A stollent általában Mindenszentekkor készítik, és karácsonyig hűvös helyen, becsomagolva tárolják. A stollen nélkülözhetetlen hozzávalói a mandula, az aszalt gyümölcs, a kandírozott narancshéj, a gyömbér, a szegfűszeg, a szerecsendió, és a fahéj.

 

A kihagyhatatlan bécsi puncs

 

Karácsony környékén kígyóznak a sorok a bécsi puncsos bódék előtt. 4-5 eurót is elkérnek egy bögre forró finomságért, ám az osztrák fővárosban nincs advent és nincs karácsony puncs nélkül. Míg az angol puncs alapja a gyümölcstea, addig a bécsi puncsé a fekete tea. Ebbe kerül aztán két deci méz, egy citrom és egy narancs felkarikázva, két deci erős sötét rum majd végül a fahéj. A Városház téren érdemes kipróbálni a vajas főtt krumplit és a sült gesztenyét is.

Veronai panedoro és az olasz panettone

 

Az olaszok karácsonyi kuglófja a panettone(Tóni kenyere). Ez egy könnyű kelt tésztás, mazsolával készített kalácsféleség. Létezik mazsola nélküli változata is, amit pandoro-nak (aranykenyér) hívnak, és amelynek hazája Verona.

A panettone és panedoro készítése ma már külön iparág Olaszországban, főleg hogy a sütiket díszes, csonka gúla formájú papírdobozba csomagolják és szalaggal kötik át. A dobozokat minden évben újratervezik, és ahány gyártó, annyiféle szín és minta létezik. Ami a dobozokban van, az viszont többé-kevésbé ugyanaz: foszlós, aranybarnára sütött, narancsillatú mazsolás kuglóf.

Olaszországban nem ritka a 15-20 fogásos családi vacsora, ami karácsonykor még ennél is több lehet. Az egyik legnépszerűbb ünnepi étel a parajjal töltött ravioli, diós vajjal leöntve vagy a gorgonzola, töltött gombával. Főételként a sült házinyulat pármai sonkával tálalják.

 

Bretange-ban libanyak, Provance-ban cukros sültalmás fehér kolbász

 

A franciáknál régiónként igen eltérőek az étkezési szokások, és ez karácsonykor sincs másképpen. A libától az osztrigán át az articsókás omlettig minden elképzelhető az ünnepek alatt. Bretagne-ban ilyenkor készítik a töltött libanyakat; a recept szerint valójában csak a liba nyakának bőrét használják, amit megtöltenek, megsütnek és burgonyapürével tálalnak. A Pompe a huile, vagyis a provence-i karácsony egyik specialitása a kelesztett, oliva olajos, narancsvirággal ízesített sütemény, és a cukros-sültalmás fehér kolbász.

Az oroszoknál Szoljanka leves és beluga kaviár

 

A blincski (palacsinta) a hétköznapokon sem ritka dolog, ám karácsonykor gazdagabb a töltelék és drágábbak a hozzávalók is. Az ünnepek alatt lazaccal és kaviárral töltik meg a palacsintát, a tehetősebbek viszont magában eszik a beluga kaviárt. Osztatlan sikere van a karácsonykor felszolgált savanykás, füstölt húsos, tejföllel tálalt és kaporral meghintett krumplilevesnek, a szoljankának és a vodkás toroskáposztának is.

Az USA-ban és Kanadában

 

Itt a karácsonykor felszolgált menü szinte teljes egészében megegyezik a Hálaadás napján kínált ételekkel, ennek értelmében szinte kötelező az áfonyaszósszal nyakon öntött pulyka, a gyömbéres süti, az almabor, illetve a sütőtökös és húsos pite. A Hálaadásnapi ismétlést a fényűzést kedvelőknél pezsgő és osztriga emeli a luxuskategóriába, viszont a mókás poharakban kínált tojáslikőr (egg nog) karácsonykor garantáltan ott lesz minden amerikai család asztalán.



Cimkék: