Július 6. - A Csók Világnapja

Ti tudtátok, hogy a csókolózástól boldogabbak, egészségesebbek és szebbek leszünk? Hogy miért? Olvass tovább!

 

A csók olyan boldogsághormonokat és ingerületátvivő anyagokat termel, mint az endorfin, a szerotonin és az adrenalin. Megemeli a pulzusszámot, így a szívünk teljesítménye is javul. Egy olyan fizikai folyamat megy végbe csókolózás közben, amely jelentős izomkoordinációt igényel, így feszesebb bőrt eredményez ráadásul mindezalatt kalóriát égetünk el. 

A csók emellett jó hatással van az immunrendszerünk erősítésére is, mivel ilyenkor több ezer baktérium cserél gazdát.

 

Szenvedélyes vagy pajkos? A csókolózás feltehetően tanult viselkedés, nem minden kultúrában van szokásban. Az eszkimó és a maori kultúrákban például az orrokat dörzsölik össze a szerelmesek. 

 

A csókokkal foglalkozó tudomány a filematológia. A Kámaszútrában különböző fajtáival találkozhatunk (hajló, elforduló, egyenes, szorító, ébresztő...). Egy csók sokszor meghatározza egy kapcsolat kezdetét, vagy éppen a végét!

A csók számos műalkotás tárgya. Itt, a Meskán is rendkívül gazdag a kínálat! A legnépszerűb talán Gustav Klimt: Csók című fesménye, amely jópár használati és dekorációs tárgy (ékszerek, füzetek, táskák, dekorcsempék stb.) alapjául szolgál. 

A csók világnapján világszerte megrendezésre kerülnek a csókmaraton versenyek, ahol a párok folyamatosan próbálják megdönteni - szigorú szabályok között - a csókolózás eddig felállított rekordját, ami jelenleg 50 óra (Thaiföld, Pattaja).

 

Itt az idő, hogy minden pár emlékezetessé tegye e napot!!!