Itt a medvehagymaszezon!

Nem telhet el ez a március sem a medvehagyma és a velejáró receptözön nélkül! Mi is beállunk a sorba; bemutatunk többek közt egy isteni pogácsa receptet. Közben nemcsak a gyomrunknak kedveskedünk, hanem az egészségünknek is, a medvehagyma ugyanis gyógynövény.

Medvehagymához jutni nemcsak a piacon lehet, jó botanikai ismeretekkel az erdőben is meg tudjuk különböztetni a fűszernövény telepeit az egyébként mérgező gyöngyvirágétól vagy az őszi kikericsétől, melyeknek levelei megtévesztésig hasonlítanak a medvehagymáéra.

Ha bizonytalanok vagyunk, dörzsöljünk szét egy levelet a tenyerünkön: ha fokhagymaillat csapja meg az orrunkat, helyben vagyunk.

 

A medvehagymára igaz a fűben-fában orvosság elve: számtalan gyógyhatása közül ki kell emeleni a vértisztító, méregtelenítő, gyomorerősítő és idegrendszer-erősítő, gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő hatását, és ha ez nem lenne elég, a női bajok enyhítésére is megbízható segítség.

Hogyan fogyasszuk?

 

Első lépésben nyersen, nehogy lemaradjunk a snidlinget és a fokhagymát egyszerre idéző, de annál vadabb és üdébb ízéről! Tegyük csíkokra vágva a szenvicsünkbe, vagy szórjuk felkockázva a levesünkbe!

 

Aztán lehet továbblépni az egyszerűbb feldolgozás felé: csíkokra vágva keverjük nyers, felvert tojáshoz, és süssük meg libazsíron - isteni rántotta lesz belőle! 

Fejessalátához hasonló módon, ecetesen elkészítve is mennyei salátát kapunk. 

Az olasz konyha híveinek a pesto nem cseng idegenül: pirított fenyőmagot (vagy diót), extra szűz olívaolajat, medvehagymát, parmezánt pépesítünk, sóval, borssal ízesítjük, tésztaételekhez vagy pirítóshoz tálaljuk.

 

A medvehagyma akár főfogásként is szerepelhet az asztalon: a krémleveshez alaplével kell pürésíteni a medvehagymát, majd olajon aranyszínűre hevített rántáshoz önteni, és csomómentesen elkeverni. Szerencsendiót, borsot, sót köszönettel fogad ez az étek, majd tejszínnel való összefőzést, és pirított zsemlekockákkal való megszórást követően már lehet is kanalazni.

 

És akkor a várva-várt pogácsa receptje:

 

50 dkg liszt

1 csokor medvehagyma

2 tojás sárgája

1 dl tejföl

25 dkg vaj

3 dkg élszető

1 dl tej

1 dkg cukor

só ízlés szerint

 

Az élesztőt futtassuk fel a tejjel és a cukorral; keverjük hozzá a többi alapanyagot, majd gyúrjunk félkemény tésztát.

A medvehagymát vékony csíkokra vágva hajtogassuk a kinyújtott tésztába; 20 percnyi langyos helyen pihentetés után nyújtsuk ki újra, majd szaggassuk, rácsozzuk és kenjük meg tojással a pogikat. Forró sütőben süssük őket aranysárgára.

Ti hogyan készítetitek a medvehagymát?