Halloween, az ősi kelta hagyomány

A Halloweent, ami magyarul "mindenszentek előestéjét" jelenti, október 31. napján ünnepeljük. Semmiképpen nem összekeverendő a Mindenszentek és Halottak napjával, amelyek november első és második napjára esnek. Míg a Halloween ősrégi kelta szellem-, démonűző szokás, az újabb keletű mindenszentek hagyományköre "csak" mintegy 1600 éves múltra tekint vissza, és a keresztény hagyományokra épül.

 

Nem véletlen, hogy a kelta eredetű Halloween manapság az eredendően keresztény ünnepekhez ragaszkodó európai országokban is hódít: hajlunk arra, hogy a komor, sötét, félelmetes, ugyanakkor unalmas téli napokat a kelta ősök hagyományait követve fénnyel, meleggel, mulatozással űzzük el.

 

Ennek pedig elmaradhatatlan jelképe a démonűző erejűnek tartott töklámpás: a lámpa és a mécses a fény, a sötétség elleni harc szimbóluma, a gyorsan növő és hamar hervadó növény a tök, pedig a mulandóság jelképe. Az ünnep uralkodó színei a narancssárga és a fekete. A sárga az érett gabonát és a gyümölcsöket képviseli, a fekete a mágia színe

Az első, ami a Halloweenről az eszébe jut az embereknek az a töklámpás. Jó tudni, hogy a régi angolszász hagyomány szerint nem csak szellemekkel és tündérekkel találkozhatunk ezen az éjszakán, hanem boszorkányokkal is, ezért igen jól tesszük, ha egy fekete kakast akasztunk a bejárati ajtó elé. Továbbá ha pár kitépett tollát felaggatjuk különböző helyekre a házban, akkor még nagyobb területet biztonságossá tudunk tenni. Következő lépésként szórjunk szárított virágokat a kandallóba, hátha a boszorkány a kéményen keresztül szeretne a lakásba lépni. Jobb, ha gyengítjük az erejét a virág füstjével. Sőt az sem árt, ha egy lámpással az éjszaka folyamán párszor megkerüljük a házat, hogy ellenőrizzük, minden rendben van-e. 

Amerikában, a gyarmati időszakban, a brit bevándorló protestánsok még nem ünnepelték a Halloweent.

 

Néhány skót és walesi ugyan megemlékezett a szülőföldje egyes babonáiról, de nem volt a szokásnak igazán elterjedt hagyománya. A  19. században azonban bekövetkezett az írországi krumplivész, és a katolikus írek milliói vándoroltak Amerikába. Ők tették nemzeti ünnepé a Halloweent az Egyesült Államokban. 

A történetben így egy különös csavar keletkezett, mert míg Európa kezdte elfeledni a mindenszentek előestéjének ünnepét, a Halloweent, addig az a tengerentúlon egyre népszerűbb lett. 

 

Halloween elengedhetetlen tartozéka Jack-o-lantern, azaz a gyertyafénnyel világító töklámpás, avagy Lámpás Jack. A legenda egy részeges ír patkolókovácshoz köti a töklámpás-hagyomány kialakulását. A léha életéről híres és másokat előszeretettel megtréfáló furfangos kovács egyszer az ördögöt is megviccelte, és kicsikarta tőle az ígéretet, hogy halála után lelke nem kerül a pokolra.

 

Ezt meg is kapta, ám arra nem gondolt, hogy ettől még a mennyországba nem kerül be. A mennyből és pokolból kirekesztett Jack az ördögtől mindössze egy parázsló széndarabot kapott kárpótlásul, hogy a sötétségben megrekedt szelleme láthassa az utat. 

 

 

Részeges Jack széndarabot tett egy marharépába és azzal világított. Ezzel a furcsa lámpással a kezében kóborol a földön azóta is. A legendát átszövi a Halloween lényege: a holt lelkek ezen az éjszakán visszalátogatnak a földre, a halottak és az élők közötti határ elmosódik.

 

Régebben a gyertyát a jó öreg Jack emlékére marharépába helyezték, de mivel az Egyesült Államokban sok, szép, nagy sütőtök terem, így szegény marharépát felváltották ezzel a sokkal látványosabb zöldséggel. A gyertya fénye megvilágítja a tökbe vájt arcot, így az kísértetnek tűnik. 

A Halloween-hez köthető töklámpás mellett az ünnep fontos szimbólumai a  macskák, denevérek és baglyok. Mindez szintén utal az ősök vallására, mert a kelták a macskákat halott embereknek tartották.

 

 

Jellegzetesen az amerikai kultúrkörhöz köthető az a hagyomány, hogy Halloween estéjén jelmezbe öltözött gyerekek járnak házról házra, és "Trick or Treat!" felkiáltással fenyegetik a háziakat, ami szabadon fordítva annyit tesz: "Csínytevés vagy Édesség!", és arra utal, hogy megfelelő édesség hiányában, a gyerkőcök kibabrálnak a barátságtalan lakókkal. A játékos fenyegetés elhangzása után az esetek túlnyomó többségében a gyerekek süteményt és cukrot kapnak, míg ezalatt szüleik mulatással töltik az estét.

 

Még nincs késő szétnézni a többi halloweenes termék közt is >>>