Hagyományos és modern foltvarrás

Azt kérdezed, mi a foltvarrás valójában? Egy világ, ahol érzéseinket és gondolatainkat anyagok, színek, formák segítségével fejezzük ki - ahol célunk átadni azokat a benyomásokat, amelyek a világból és annak minden alkotójától érkeznek hozzánk. De nemcsak kifejezésmódja és annak intenzitása e miatt értékes és lenyűgöző a patchwork, hanem közösségformáló ereje és hagyományőrző feladata miatt is.

Ha ránézünk egy modern patchwork-alkotásra, joggal vetődhet fel bennünk, hogy mi köze ennek a foltvarráshoz? Hiszen ez már inkább festészet vagy iparművészet, de nem varrás.

Tévedünk. A modern foltvarrás szoros kapcsolatban áll a hagyományos foltvarrással, annak számos technikája, eleme fellelhető az ő világában is. Az élet nem állóvíz, amely nem folyik semerre, hanem állandóan mozgásban van, állandóan változik, új elemekkel, jelenségekkel, megfigyelésekkel, felfedezésekkel bővül, folyamatosan fejlődik, lehetőséget adva számunkra, hogy mi magunk is, akik benne élünk, nap mint nap újabb és újabb dolgokat fedezhessünk fel.

Ezeknek az újdonságoknak a segítségével még pontosabban adhatjuk vissza mindazt, amit gondolunk, látunk és érzünk magunkról és a környezetünkről.

 

A modern foltvarrás látszólag teljesen eltér a hagyományos foltvarrástól, de valójában abból kiindulva és annak kellékeit felhasználva alakítja ki a saját, különleges világát. A világ fejlődősével már csak a képzeletünk szab határt a kezünknek, szó szerint minden gondolatunkat, érzésünket képesek vagyunk anyagba vetni, és visszaadni alkotásainkon keresztül. Gondoljunk csak az anyagból készített fotóinkra.

 

Egyetlen alapkövetelmény számunkra, hogy a világban járva nyitottak legyünk annak minden jelenségére, mozzanatára, nyissuk meg a szívünket a világból érkező benyomások fogadására, és kiegészítve a saját érzéseinkkel, gondolatainkkal adjuk azokat vissza munkáinkban. Használjuk a szemünket fényképezőgépként, igazi fotóshoz méltóan vegyük észre az élet ritka, ellesett pillanatait, majd agyunk és szívünk segítségével értelmezzük a látottakat, emeljük ki belőlük azt, ami igazán megragadott bennünket, és engedjük, hogy ez az érzés irányítsa a kezünket a munkánk során.

Barátnők

Töltsük meg az anyagokat érzéssel, mint ahogy a festő teszi a vászonnal a színek, vonalak játékával, vagy ahogy a költő alakítja a költeményét hangok és szavak harmóniájával vagy diszharmoniájával.

 

Váljunk igazi művésszé, akinek célja az önkifejezés, az önmegvalósítás. Ha így teszünk, munkánk nem egy egyszerű falikép vagy párna lesz, hanem annál sokkal több, egy igazi műalkotás, amely minden emberben más és más benyomást fog kelteni, és mindenki számára más értéket fog hordozni.

Egy azonban biztos, mindenki magáévá tudja tenni ezt a varázslatos és inspiráló technikát.

 

Ez pedig azt jelenti, hogy te is része lehetsz a világ nagy közösségének, akik összefogva építik a jövőt, megőrizve az emberiség maradandó értékeit!

 

Foltok, színek, formák a Meskán...

 

A válogatásban Vancsavarr, Emitengere, BKrisztina, Mocsi, Szvakneanna, Lamoppe, FFanni, Beau, Nagymamus és Lerika1 foltvarrott alkotásai szerepelnek.