Gyümölcsök újratöltve

Júliusban dúskálhatunk a piacokon kínált, vagy a kertben termő gyümölcsökben! Sárgabarack, őszibarack, nektarin, ribizli, füge, dinnye, ringló... csak győzzünk válogatni! Eheti ötletbörzénk e díszes nyári gyümölcskompánia néhány tagját veszi górcső alatt, rámutatva, hogy a gyümölcs nem pusztán szem-szájnak ingere...

Mutass fügét! Pár évtizede még csodájára jártak egy-egy hazai fügefának, most azonban már kezdő kertészek is jól elboldogulnak a füge termesztésével, sőt, akár az árokparton is megerősödhet egy-egy fügefa. A füge hosszú, forró nyarakon duplán terem: az első szüret ideje épp júliusra esik, és ha a vénasszonyok nyarán is sokat süt a nap, akkor szeptember végén, október elején ismét csemegézhetünk a friss fügékből!


A füge antibakteriális hatásának következtében kiváló fertőtlenítő, jót tesz a gyomor gyulladásának, javítja az emésztést, jó hatással van a légzőszervekre és nem utolsó sorban nyugtatja az idegrendszert is, remek stresszoldó szer. Különösen nyersen fogyasztva fejti ki jótékony hatását a szervezetünkre, de jóízű lekvárt, zselét, bort, pálinkát is készítenek belőle!

A füge megmutatja...


 

Kicsi a ribizli, de erős! Persze nem úgy, mint a bors, hanem úgy, mint egy apró testőr: ez a bogyós gyümölcs ugyanis kiemelkedően magas vitamin és ásványi anyag tartalommal bír, emellett tartalmaz flavonoidokat és béta - karotint is, melyek az immunrendszer támogatása mellett a tumorsejtek és a szabadgyökök elleni küzdelemben is megbízható harcostársaink!

 

Bár szörp, lekvár, bor mellett még sok más is készül belőle, a július végén érő ribizli nyersen fogyasztva a leginkább hatásos.

Dr. Ribizli júliusban rendel...

 

 

 

 

 


 

A gyümölcsökre gondolva sokunk fejében a felhasználási lehetőségek listáján az utolsó dolgok között szerepel, hogy összezúzva az arcunkra kenjük őket.

 

Pedig milyen remekül domborítanak arcápolóként!

 

Ha van feláldozható papapyánk, banánunk, narancsunk, dinnyénk vagy eprünk, kivink, árválkodik a hűtőben egy doboz joghurt, vagy lábasba nem kívánkozó tejszín, máris esélyünk van egy otthon is kivitelezhető, 15-30 perces fiatalító kúrára!

Gyümölcsös csodakulimász-receptekért kattints a linkre (és ha van sajátod, oszd meg velünk a hozzászólások között!).

 

 

 

 

 

 

 

- x -