Gyöngytan - 1. rész: japán precizitás

Aki lánynak született, élete során minimum egyszer fűzött gyöngyöt. Ez persze legtöbbször annyit jelentett, hogy különböző színű és méretű gyöngyöt valamilyen cérnára felfűzött, aztán megcsomózta, jobb esetben kapcsot is kötött rá. Nincs ezzel baj, sőt! Néha előkerülnek ilyen ékszereim, vagy éppen nagymamám őrizgeti és mutogatja, látod lányom, már akkor is milyen ügyes voltál!

Akkoriban olcsó indiai vagy koreai gyöngyöt, jobb esetben cseh gyöngyöt lehetett kapni a boltokban. Ám Japánban – hol másutt – a ’40-es, ’50-es években alapítottak két gyárat Hiroshimában, amelyek ma már fogalommá váltak: a nevük Miyuki és Toho. Kezdetben mindkettő üveggyöngy manufaktúra volt, ma már az ún. apró gyöngyök fellegvárai. Gyöngyeik a GYÖNGYÖK. Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni róluk. 
 
Mindezt egy egyszerű dologgal érték el: szinte teljesen egyformák a gyöngyeik. Ennyi a nagy titok, ezért váltak fogalommá. Persze gyakorlottabb gyöngyözők, most egy emberként szisszenek fel: és a csehekkel mi van? Megnyugtatásul: a csehekkel egy későbbi bejegyzésben külön fogok foglalkozni, az ő kásájukról ott beszélek. De a tapasztalat az, hogy a legtöbb minta a japán gyöngyökkel működik igazán.
 
Most tehát következzenek a japánok: itt az idő, hogy közelebbről is megismerkedjünk gyöngyeikkel!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ezeken a képeken jól látszik az, amiről írtam. A felső kék színű gyöngy olcsóbb, talán indiai gyártású műanyag gyöngy. Az alsó, barna toho kása, ebben az esetben matt színben. Jól látszik a különbség. Bizony ezen az apró dolgon, nagyon sok minden múlhat (például, ha fagolyót akarunk begyöngyözni, ha nem egyformánk a gyöngyszemeink, nem fognak sikerülni, és előbb vagy utóbb feladjuk). Továbbá, ha jól megfigyeljük, akkor láthatjuk, hogy a közepén lévő lyuk is szélesebb a toho esetében. Ez olyan mintáknál fontos, melyeknél többször kell visszaöltenünk ugyan abba gyöngybe, így biztosak lehetünk benne, hogy átfér.
 
Az alsó képen látható barna toho gyöngy 11/0-ás méretezésű. Ezt használjuk a legtöbbször. A z alatta lévő kék 15/0-ás, melyet nagyon gyakran használunk. Ez a legkisebb méretű gyöngy, mellyel fűzni fogsz.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nem sokkal nagyobb, mint egy mákszem. Ilyen méretet én eddig csak japán gyöngyök esetében láttam, talán ez a típusú gyöngy fejezi ki legjobban a japánok precizitását, hiszen ezen is többször át tudunk fűzni megfelelő tűvel és cérnával.
 
Cilinder típusú gyöngyök- Miyuki Delica és Toho Treasure
 
Ha van olyan gyöngytípus, melyre azt mondhatjuk, hogy igazi karriert futott be, akkor az a cilinder típusú gyöngyök. Formájuknak köszönhetően, minden gyöngyös alapkelléktárába tartozik. Olyan dolgokat tudunk vele megvalósítani, melyek igazi művészetté emelik a gyöngyözést.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nevüket formájukról kapták. A legalsó fotón jól látszik a különbség a sima 11/0-ás gyönggyel szemben. Szinte teljesen egyformák, és nem mellesleg gyönyörű színben kaphatóak. Magyarországon két típusa elterjedt, a delica ( Miyuki) és a treasure (Toho). A delicával többször fogsz találkozni, gyakorlatilag a gyöngytípust is így hívjuk már (ez olyan mint a cellux, ami szintén a gyártó nevével vált ismerté). Legtöbbször 11/0-ás méretét használjuk, de van olyan minta, melynél nagyobbat alkalmaznak.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mennyibe kerül mindez és megéri-e?
 
A második kérdésre egyértelmű a válaszom: meg. Az elsőre kicsit hosszabban válaszolok.
 
Ezek a gyöngyök nem olcsóak. Főleg, ha azokkal a gyöngyökkel hasonlítod össze, amit eddig vásároltál.
A 11/0-ás kása gyöngyöket 10-15 gr-os kiszerelésben árulják, és 300 Ft/csomag árnál kezdődnek.
A 15/0-ás kásák 5 gr-os kiszerelése 200 Ft/csomagnál
A delica és treasure gyöngyök a legdrágábbak. Általában 5gr-os a kiszerelésűek, és 450 Ft/csomag árnál indulnak. 
Az árat általában a szín határozza meg. Minél tartósabb és különlegesebb a szín, annál drágább a gyöngy. De az is sokat jelen - sajnos - hogy hol veszed. Vidéken tapasztalatom szerint sokkal drágább, Budapesten olcsóbb.
 
Mit tegyél? 
 
Ha csak ismerkedni szeretnél ezekkel a gyöngyökkel, akkor elég 1-2 csomagot beszerezni belőlük. Ha vidéki vagy, és nagyobb tételben szeretnél vásárolni, akkor érdemes rendelned. A gyöngyözés elkezdése olyan, mint amikor a konyhát alakítod ki. Szép lassan töltöd fel a készleteidet. Mindig egy-egy mintához vásárolsz, aztán, ami marad, felhasználod a következőhöz. Emellett vannak alapdolgok, melyekből készlet kell (nálam ezek a fekete és fehér gyöngyök). Ezekből többet tartasz otthon.
Szóval ne kezdj ész nélküli vásárlásba! Mindig jól gondold át mit szeretnél. Van olyan gyöngyöm, ami évek óta megvan, mert egyszerűen nem tudom mihez felhasználni, csak úgy megtetszett.
 
 
 
Alapfogalmak:
 
Kásagyöngy: más néven apró gyöngy. Általában kerek formájú gyöngy. A legkisebb méretű gyöngyök, melyet önmagában is használunk különböző technikáknál, de akár alapként is más nagyobb gyöngyökhöz.
11/0-ás gyöngy, vagyis miért ez a jelölés: japán gyöngygyárak a db/inch módszert alkalmazzák, amikor gyöngyméretet adnak meg. ez azt jelenti 1 inchben (2,54cm) hány darab fér el az adott gyöngyből. (vagyis egy 11/0-ás esetén 11 db).
Cilinder gyöngy:  cilinder formájú apró gyöngy. Masayoshi Katsuoka alkotta meg a Miyuki cég számára az 1980-as években.
-Delica: a Miyuki gyár cilinder típusú gyöngye
-Treasure: a Toho gyár cilinder típusú gyöngye
-Aiko: a Toho gyár 2005-ben bevezett cilinder típusú gyöngye, Magyarországon nem igazán   ismerik.
Miyuki: 1949-ben, Hiroshimában alapított üveggyöngy gyár. Ma vezető szerepet tölt be a világ gyöngygyártásában.
Toho:  A másik nagy gyöngygyár, melyet 1957-ben szintén Hiroshimában alapítottak.
 
 
Mérettáblázat: 
 
 
Jelölés
kb. átmérő mm-ben
6/0
4,3
8/0
3,1
10/0
2,3
11/0
2,1
13/0
1,7
15/0
1,5