Földönkívüliek a láthatáron!

Jóllehet, ezidáig még nem sikerült a nyomára bukkanni, kommunikációra pedig végképp nem került sor, a Földön kívüli élet létezése már csak a nagy számok törvénye alapján is bizonyosnak vehető. Amikor a végtelen csillagos eget fürkésszük, gyakran eljátszadozunk a gondolattal: talán laknak intelligens lények egy messzi-messzi galaxisban, és egyszer idelátogatnak. Vajon milyenek lesznek? Mint E.T.? Vagy mint Yoda? Netalán mint az X-Akták szürke bőrű, nagy szemű ufonautái?

 

Az E.T., a földönkívüli egyike volt az első nagyszabású sci-fi filmeknek. A Steven  Spielberg rendezte opusz éppen harminc éve debütált a mozivásznakon: érdekessége, hogy az alapjául szolgáló könyvvel együtt az első olyan alkotás, melyben az idegen lények nem ellenséges szándékkal jönnek a Földre!

 

E.T. a történet szerint egy földönkívüliekből álló kutatócsoport tagja, tehát igazi elmélyedt értelmiségi, aki társaival együtt botanikai vizsgálatokat végez a bolygónkon. Az űrmanók egy kaliforniai kisvárosban szöszmötölnek a növényekkel, amikor a rendőrség a helyszínre siet és megzavarja őket. A tudóscsapat menekülőre fogja, de egyikük lemaradt társaitól, és a Földön ragad. A számára ismeretlen bolygón egy kisfiú, Elliot veszi pártfogásába, aki a szobájában bújtatja a játékai között, majd sok közös kaland után segít neki eljutni a hazafelé tartó repülő csészealjhoz.

E.T.-nek számos olyan képessége van, ami az emberiség számára elképzelhetetlennek tűnik: például fel tudja emelni a tárgyakat anélkül, hogy hozzájuk érne, és tud telepatikusan kommunikálni. A film egyik kultikus jelenetében Elliot a biciklije kosarában egy pokrócba bugyolálva rejtegeti földönkívüli barátját, és E.T. a biciklivel együtt felemeli őt, hogy a levegőben haladjanak tovább. (Ezt a látványt örökíti meg BakelitArt órája is, ami a Meska gyermek alkotópályázatának egyik megnyerhető terméke!)

 

Mindez nem is áll távol azoktól a feltételezésektől, hogy a Földön kívüli intelligencia más típusú lehet, mint a mienk, hiszen a gondolkodás és a képességek az adott környezet kihívásaihoz is igazodik.

Egy olyan civilizáció azonban, amely képes a világűr hihetetlen távolságainak legyőzésére, nyilvánvalóan sokkal fejlettebb az emberinél, a látogatás szándéka vagy végkimenetele tehát nem lenne feltétlenül békés - gondoljunk csak arra, hogy az emberiség hogyan bánik az általa alsóbbrendűnek ítélt létformákkal!

 

George Lucas kevésbé békés állapotokat sugalló filmfolyama, a Csillagok háborúja generációkon átívelő őrületet indított el: a sorozat kezdő darabját (Csillagok háborúja) - ki gondolná - 1977-ben mutatták be! A mítikus távlatokba helyezett sztori és a benne szereplő űrlények sajátosan emberi külső-belső tulajdonságokat hordoznak: a különböző civilizációk gyermekei egy elnyomó rendszer ellen küzdenek, a harcban egy titkos rend tagjai, a misztikus Erőt használni tudó jedi lovagok segítik őket.

A történetben nemcsak értelmes űrlények, hanem intelligens, önálló döntésekre, sőt, érzelmekre is képes robotok is szerepelnek. A Csillagok háborúja talán azért is lopta bele magát milliók szívébe, mert a mese szintjére emelte a sci-fit. Egy robotot vagy egy űrszekeret még egy kisgyerek is összedob, az egyik bolygóról a másikra úgy ugranak el az aerodinamikailag nem túl meggyőző űrjárgányokkal a szereplők, mintha csak a boltba mennének, és több tucat bolygón beszélik ugyanazt a nyelvet tájszólás nélkül.

 

Yoda, Luke Skywalker, Darth Vader és társaik nélkül azonban, valljuk be, szegényebb lenne a világ.

A Meska gyermek alkotópályázatán a sci-fi megszállott csemeték a BakelitArt bolygóról származó Yoda-órát és a Tepsifan Művek büszkeségét, Ludwig robotot is nyerhetnek!