December hónap köve a türkiz

Ezt a különlegesen szép színű drágakövet már az ókorban is ismerték és nagyra becsülték. A középkorban varázserőt tulajdonítottak neki, s különféle babonákat társítottak ahhoz a tényhez, hogy némelyik kő idővel megváltoztatja színét, megzöldül, esetleg megfakul, elhalványodik.

A türkiz a foszfátok csoportjába tartozó, réz és alumínium tartalmú ásvány. Cseppkőszerű kérges képződményként, vagy apró, piramisos kristályokban fordul elő, hibásan „türkisz” néven is ismerik.

Kerekded, legömbölyített példányait különböző fémekbe befoglalva, főleg ékszerként használják. 

 

A türkiz színe nem mindig tiszta kék, gyakoriabbak a szürkés és kékeszöldszínű kövek. Ez utóbbiak jóval kisebb értékűek.

A legkedveltebb és legkeresettebb az égkék színű türkiz.

A korai ókorban a Sinai-félszigeten ékszerkészítés céljából bányászták; Irán területén Nishapur város közelében ismertek előfordulásai, ahonnan egykoron Törökországon keresztül szállították Európába, innen származik elnevezése is. 

 

Ezenkívül a német Türingia és Lengyelország sziléziai vidékein fordul elő, de bányásszák Oroszorgszágban, Szemipalatyinszk közelében valamint az USA északnyugati államaiban. Kisebb mennyiségben itthon, Recsk és Gyöngyösoroszi bányáiban is találták már példányait.

 

A türkiz még ma is kedvelt kő, de különösen divatos és keresett volt a biedermeier korban. A közel-keleti népek szintén nagyon kedvelik; a nagyobb kövekbe alakokat, vagy a koránból vett mondatokat vésnek, majd a mélyedéseket arannyal töltik ki.

 

Az asztrológia szerint a kékes-zöld színű türkiz kő megóv az elhamarkodott cselekedetektől, attól, hogy vágyunk győzedelmeskedjen az értelmünk felett.

 

A türkiz állítólagos gyógyhatása rendkívül sokrétű, leginkább azonban a torok tájékára és a légutakra van hatással. 
Használhatjuk köhögés és hörghurut, torokgyulladás, szamárköhögés, mindenféle tüdőbetegségek, nyelési zavarok, megfázás, de akár a pajzsmirigy zavarának esetén is. 

 

A kő viselése megnyitja a torok csakrát, ezért a türkizt a beszédhibák (például dadogás) javítására is használhatjuk, de arra is segítségünkre van, hogy megtaláljuk a megfelelő időben a megfelelő szavakat. 


Hatással van ezenkívül az izületekre és az izmokra, jó inszalaghúzódás,-gyulladás vagy -szakadás esetén, használhatjuk izomláz, izommerevedés ellen is. 


A türkiz helyreállítja a lelki harmóniánkat, erősíti intuíciónkat, s mivel hatására bensőleg megnyugszunk, mélyíti a meditációt is. 

Hajdan a fekete mágia hatásainak kiküszöbölésére használták. 

 

További türkizből, vagy türkiz-szerű kövekből készült ékszerekért katt ide!