Bőr-renoválás

A szélsőséges időjárási körülmények listavezetők a bőrre ártalmas tényezők között. Nyáron és télen öregszik a legtöbbet a bőr, ám mivel nem maradhatunk folyton a szobában, még az örök fiatalságért se, legjobb, ha felvesszük a harcot a ráncok ellen. Ehhez az alapfelszerelést egy tégely testvaj és egy szemráncolajat tartalmazó üvegecske jelentheti, melyeket magunk is kikutyulhatunk naturica útmutatásai alapján.

Kezdjük a szinte univerzálisan használható testvajjal: előkészítjük az alapanyagokat. Azonos mennyiségű kókuszzsírt, kakaóvajat, sheavajat, olívaolajat fogunk felhasználni. Ehhez az alaphoz tehetünk E vitamint vagy pantenolt is, de ezek az összetevők el is maradhatnak.
Ízlés szerint kiválasztjuk az illóolajokat: kellemes illatuk mellett még gyógyhatásuk is van.
Vízfűrdőn felolvasztjuk a kókuszzsírt, majd hozzáadjuk az olivaolajat és alaposan elkeverjük. Ezután a kakaóvajat és a sheavajat adjuk hozzá. Folyamatosan keverjük, amíg el nem olvad. Vigyázzunk, ne legyen 80 foknál melegebb a keverék.
   

Amikor elolvadt és alaposan elkevertük, jöhet a hűtés. Fagyasztóba is tehetjük az olvadt testvajat pár percre, hogy meggyorsítsuk a hűlési folyamatot.

Miután szobahőmérsékletűre hűlt, beletehetjük a vitaminokat és az illóolajokat (óvatosan, nehogy megszaladjon a kezünk: pár csepp is elég!). Tovább hűtjük és kevergetjük legalább 10-15 percig.
Végül tégelybe töltjük és a hűtőben dermesztjük, míg végleges állagát 2-3 nap alatt el nem éri.
A bőrbe lassabban szívódik be,mint a bolti krémek, viszont egész napra tartós hatást ad.

Vigyázat, a testvajban nincsenek tartósítószerek, ezért a kéz szennyeződése árthat neki: kiskanállal érdemes kivenni a szükséges adagot a tégelyből!

 

A szemráncolaj előállítása előkészítésével együtt több hét is lehet: ha most kezdünk bele, nyár végén már használhatjuk!

Első lépésként rózsasziromból macerátumot készítünk: hidegen sajtolt napraforgó olajba tegyünk rózsaszirmokat (szárított szirom is megfelel).

Három-négy hétig napos helyen tartjuk, naponta összerázzuk, majd végül leszűrjük..

 

Előkészítjük a többi alapanyagot is: hidegen sajtolt szezámmag olajat, szőlőmagolajat, levendula és bergamott olajat.

 

 

Tulajdonképpen csak össze kell önteni az alapanyagokat a megfelelő arányok szerint.

 

3/5 rész szezámmag olajből, 1/5 rész szőlőmag olajból, 1/5 rész rózsamacerátumból és néhány csepp levendula és bergamott olajból áll össze a szemráncolaj.


A keveréket sötét, cseppentős üvegbe csomagoljuk és használat előtt összerázzuk. Egy -egy csepp elegendő a szemkörnyék finom bőrére. Este ajánlatos használni a bergamott olaj fényérzékenyítő hatása miatt.

 

 

Naturica tarsolyában több csudakence is van, nézz körül a boltjában! A szemráncolaj eredeti receptje ITT, a testvajé pedig ITT olvasható a Meska interjúi között!