Az ajándékozás művészete

Mennyire ismered szeretteid kívánság listáját? Ki tudod nyomozni, hogy mire is vágynak igazán? Meg tudod őket lepni? Mit árulnak el rólad az ajándékaid?

 

Mindenkinek van egy tucat szinte „kacatnaksemjó”, fölösleges tárgya, melyeket sebtében vásárló ismerőseitől kapott, és amiket rendszerint - segélyező szándékkal - tovább is ad, mert szerencsére mindig van, akinek pont tökéletes.

De van tökéletes ajándék?

Erre nincs pontos recept, mégis szinte mindenki - legalább egyszer az életben - kapott már belőle egyet. Léteznie kell!

Ajándékozni mindig izgalmas, de stresszes is, mert honnan tudnánk, hogy melyik a Tökéletes a tömérdek ajándék-ötlet közül? Minden ajándék egy kicsit utal valamire, és az ajándékozóról is eléggé sokat elárul. Mégis ez az a szempont, amelyet legtöbbször aligha veszünk számításba, ha elindulunk ajándékot "vadászni".

Apropó, vadászat! Akiknek van egy remek kívánság-listájuk vagy az áruházak jól összekombinált csomagkínálata épp megfelel, könnyebb a dolguk. De mi van akkor, ha semmilyen támpontunk sincs és azokat is nekünk kell összeszedni?

Néhány egyszerű kérdés megválaszolása sokat segíthet. Fölöslegesnek tűnhet, de érdemes leírni őket egyenként.

1. Szereted őt? (nem gond, ha macskádról van szó:)) Az erre a kérdésre adott válasz nagyon komoly és elönt mindent. Légy őszinte magaddal.

 

2. Menyire ismered őt? Ha még csak most ismerted meg, ne stresszelj ha nem tudsz mindent róla. Az esetlenség szép.

 

3. Minek örülne a legjobban? Kérdezd ki, de finoman vagy kérj segítséget a hozzá közelállóktól. Keress valamilyen támpontot.

 

4. Mennyire vagy önző? A másoknak adott ajándék valójában egy- egy magunknak szánt örömforrás is. Ez még egyáltalán nem önzés. Akkor számítasz önzőnek, ha az ajándék, amit adsz valójában a te kívánság-listádon van :)

 

5.Mennyi időd van az ajándék beszerzésére/elkészítéséhez?

Van egy ismerősöm, aki például sohasem bíbelődik a csomagolással. (De hát ez az ő egyik védjegye! :)) Ő a sebtében vásárlók tökéletes példája, de nem is vár tőle senki ennél többet.  Mások éppen ellenkezőleg: nekik sokszor még az ajándékoknál is fontosabb maga a titokzatos készülődés ...

Természetesen ezek csupán alapkérdések, de te nyugodtan bővítsd ki további megfontolandó támpontokkal és személyességgel.

Van egy történetem. Nem karácsonyi. Talán segít.

Nemrégen egy fiú megkért, készítsek neki egy páros karkötőt. Annak ellenére, hogy ilyet még sosem terveztem, elvállaltam. Izgalmasnak találtam, hogy része leszek egy titokban készülő titoknak. Nem kérdeztem tőle, hogy mi lesz az alkalom ...  Csak annyit tudtam, hogy nem volt semmilyen konkrét időponthoz kötve és ettől még kedvesebbnek láttam a tervét.

Nem ismerek semmilyen statisztikát arról, hogy a férfiak általában mennyire vannak nagy gondban az ajándékozást illetően, de gyakran hallom az "ennyiév utánmégaméreteimetsemismered" keservét. Épp ezért jó hír, hogy én most egy kivételes esetnek lehettem a tanúja…

A megvalósítás számomra felért egy work-shoppal!

Mire elkészültek a karkötők, sokat tanultam a tökéletes ajándékról:

Először is titokban készül.

 

Átadása nem kapcsolódik semmilyen alkalomhoz.

 

Személyreszabott.

 

Az indok pedig: Csak úgy…