Augusztus köve a peridot

Az augusztusban születettek köve a peridot. A követ a rómaiak az "éjszaka smaragdjá"-nak hívták, mert úgy tartották, a zöldje éjjel parázslóan izzik.

 

A peridot egyike azon kevés drágakőnek, mely csak egy színben fordul elő. A kő gazdag zöld színét a benne kis mennyiségben jelenlévő vas okozza. A zöld intenzitását a vas mennyisége határozza meg. A legértékesebbnek a sötét, olajzöld változatot tekintik.  

A peridot az egyetlen olyan drágakő, mely meteoritokban is megtalálható, mint kőzetalkotó.

Az észak-amerikai indiánok körében rendkívül népszerű követ a keresztes lovagok ismertették meg Európával; a középkorban az egyházi ékszerek kedvelt köve volt, majd a barokk stílus idején is hódított.  

A kő intenzív zöld színe egyeseket a friss fűre, másokat a riói karneválokra emlékezteti.

A babona szerint a peridot segít a barátságok megőrzésében, illetve távol tartja az irígy gondolatokat. Azt is tartják róla, hogy megvéd a rémálmoktól és az ártó szándékoktól. Állítólag sárga arannyal kombinálva érvényesülnek leginkább pozitív hatásai. 

A peridot zöld színe miatt a szívcsakra köve, és elsősorban az Ikrek, Oroszlán, és Rák jegyűeknek ajánlott. A kristálygyógyászatban bőrproblémák, emésztési zavarok lekűzdésére, valamint a méregtelenítés elősegítésére használják; de álmatlanság és búskomorság esetén is javasolják. 

 

A cikk illusztrálásához peridot-ból, és peridot színű kristályokból készült termékek fotóit használtunk.