A színek hatalma

A kedvenc színed elárulja személyiséged: célkeresztben a KÉK szín!

A színek sokkal nagyobb hatással vannak ránk, mint ahogy azt esetleg elképzelnénk:

 

Befolyásolják hangulatunkat, érzéseinket, lelkivilágunkat, ez annak köszönhető, hogy speciális elektromágneses rezgéssel rendelkeznek.  Az alternatív gyógyászatban is gyakran alkalmazzák, hisz gondoljunk csak a fényterápiára, valamint a pszichológusok által alkalmazott tesztek közül is az egyik leggyakoribb a színteszt.

 

A színek energiájának felhasználása nem új keletű dolog, mivel hatásukat már az ókorban is felismerték és alkalmazták Kínában, Egyiptomban.

 

Minden színnek van pozitív és negatív hatása.

 

Először ismerkedjünk meg részletesebben a kék színnel.

Pozitív hatása, hogy békés, hűséges, tiszta, megbízható. Negatív hatása, hogy egy kicsit álszent, egy kicsit unalmas, egy kicsit fárasztó.

 

Azok az emberek, akiknek kék a kedvenc színük, általában nyugalomra, békességre vágynak, legfőbb óhajuk, hogy környezetükben harmónia uralkodjon. Általában segítőkészek, lojálisak, de ugyanakkor visszafogottak és önmagukat marcangoló típusok. Szerelemben fontos számukra a hűség a gyengédség.

 

Azok, akik a világosabb árnyalatát kedvelik e színnek bizonyára rendszeretők, fontos számukra a szabadság, akik viszont a sötétebb árnyalataihoz vonzódnak többnyire érzelmesek, de érzelmeiket ritkán mutatják ki.

 

Akik a kék színt egyértelműen elutasítják, sokszor elégedetlenek a világgal és a személyes kapcsolataikból is hiányzik a kölcsönös bizalom.

 

A színekkel tehát üzenni tudunk a külvilág felé, épp ezért az öltözködésünk során is célszerű figyelembe venni.

 

A sötétkék szín viselése főként akkor ajánlott, ha az a célunk, hogy komolyan vegyenek bennünket, ezért kiválóan alkalmas pl. üzleti tárgyaláshoz. A sötétkék színnek tekintélyt parancsoló hatása van, ezzel magyarázható, hogy legtöbb országban a rendőrök egyenruhája is ilyen színű.

 

Világosabb árnyalatainak viselése akkor javasolt, ha bizalmat szeretnénk ébreszteni. Bátran viselhetjük pl. , ha első alkalommal találkozunk leendő anyósunkkal.

 

A kék szín kiválasztásánál – mint a többi színnél is-  nagyon fontos odafigyelni arra, hogy színtípusunknak megfelelő árnyalatot válasszunk. Azt tudni kell, hogy mindenkinek minden szín jól áll, csak a megfelelő árnyalatban. Alapvetően 4 színtípus létezik a Tavasz, Nyár, Ősz és a Tél, de ezen belül mindegyiknek van 3-3 altípusa is.

 

Tavasz típus kékjei: búzavirág, akvamarin, világosabb páva kék

Nyár típus kékjei: farmer kék, zöldeskék, égszínkék, szürkés tengerészkék

Ősz típus kékjei: szilvakék, sötétebb páva kék, petrolkék

Tél típus kékjei: éjkék, jeges kék, tengerészkék

 

Lakberendezésnél jó tudni, hogy a kék tágítja a teret és hűvösebb érzetet kelt. Így célszerű hálószoba színének választani, már csak azért is, mivel ha a gyógyászati hatását nézzük, akkor alvászavarra, idegességre, migrénre is jótékonyan hat.

 

Konyha színének is választhatjuk, főként, ha fogyókúrázunk, mivel csökkenti az étvágyat, nem úgy, mint a narancssárga, Nem véletlen van az, hogy gyorséttermekben nem igazán alkalmazzák a kéket, valamint élelmiszerek reklámozásánál sem.

 

Nagyon fontos a kék zöldségek, gyümölcsök fogyasztása is, mivel lassítják az öregedési folyamatokat. (szőlő, szeder, áfonya, szilva)

 

Egy-két érdekesség még a kék színről:

- régen a görögök azt hitték, hogy a kék szín védelmet nyújt a rontás ellen, ezért amulettként kék nyakláncot vagy kék karperecet viseltek

- felmérések azt igazolják, hogy az emberek termékenyebbek kék színű szobákban

- a madarak közül egyedül a bagoly az, aki a többi színtől meg tudja különböztetni.