A papír új élete - Ékszerek újságpapírból!

A nevem Katalin és bár imádom az újrahasznosítás minden módját, a fő profilom a papírmasé. A technikával való kísérletezést 2012-ben kezdtem, melynek során rájöttem, hogy ez a legjobb módja annak, hogy összekapcsoljak két számomra fontos dolgot: az alkotás örömét és a környezettudatosságot.

A kreativitás és a törekvés, hogy a szerényebb körülmények között is mindig a legtöbbet hozzuk ki mindenből, mindig is az egyik fő érték volt nálunk a családban.Ezt megerősítve 2012-ben fordult meg először a fejemben konkrétabban, hogy meglévő anyagokból készítsek valami újat. Ebben az évben tévedtem be egy kisboltba, ahol mindenféle kiselejtezett holmiból kreáltak kifogástalan ékszereket, pénztárcákat és egy rakás érdekes dolgot. Ettől kezdve nem hagyott nyugodni a gondolat, hogyan alkothatnék én is valami hasonlót? Vajon hányféle érték rejtőzik előttem kacatok és haszontalannak tűnő apróságok hétköznapi álcája mögött?

Először a papírmasé technikával ismerkedtem meg; tálkákat, karácsonyfa díszeket, majd ékszereket készítettünk testvéremmel együtt és én annyira beleszerettem ebbe a hasznos kikapcsolódásba, hogy egyre többet jártam utána a témának is.

 

Később bukkantam rá a tekert papírgyöngyök technikájára, ami eredetileg már a '60-'70-es években is nagy népszerűségnek örvendett. Ezzel a módszerrel már kifejezetten szélesre bővült az ékszereim palettája; egyre többféle formát tudtam, egyre változatosabban kidolgozni.

Ami eleinte a kistestvéremmel alkotó és környezettudatosságot fejlesztő tevékenységnek indult, az lassanként igazi önkifejezési móddá fejlődött bennem. A környezetem egyöntetűen lelkesített és motivált, ezért szívesen folytattam az egyedi ékszerek készítését, amit ők is örömmel fogadtak.

Úgy gondolom, hogy bár időigényes, bármelyik korosztály számára ideális szabadidős elfoglaltság, mert nem csak a motorikus készségeket fejleszti kiválóan, de kifejezetten kikapcsoló és stresszoldó lehet. A sarokban heverő, felhalmozott újságpapírok új életre kelnek, miközben környezettudatosságot nevelve zökkenthetjük ki a kisebb gyerekeket is, ebben a technikától zajongó, rohanó világban.

Lássuk hát, hogyan is készülnek ezek a pihekönnyű, szemkápráztató gyöngyök!

 

Amire szükségünk lesz:

 

- színes újságok vagy használt csomagolópapírok

- papírragasztó

- egy hengeres tárgy (pl, vastag kötőtű)

- akrilfesték

- lakk

A kiválasztott papírokból vágjunk a felső képen látható alakzatokból annyit, amennyi gyöngyöt szeretnénk. Attól függően, hogy milyen a kiinduló forma, más és más alakú gyöngyök születnek majd. A kivágott papírcsíkot ragasztózzuk be vékonyan, majd csavarjuk szorosan a kötőtűre.

Száradás után hagyhatjuk az újságok eredeti mintázatát érvényesülni, vagy akrilfestékkel tovább díszíthetjük gyöngyeinket; ám a tartósság érdekében mindkét esetben szükséges a gyöngyök lakkozása.

 

Az elkészült megszáradt gyöngyökből készülhet bármi; fülbevaló, karkötő, vagy nyaklánc is. A lehetőségeknek csak a fantáziád szab határt!

 

A cikk illusztrálásához használt DIY képeket itt és itt találod!