A mohácsi busójárás

Talán a legismertebb farsangi szokás, amely máig tartja magát, az a téltemető Busójárás. Mohácson minden évben húshagyó kedd előtti utolsó csütörtökön kezdődik.

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A népszokás megjelenéséről a XVIII. század végéről vannak az első adatok.

Amanitha - Busó hűtőmágnes, Meska

 

 

 

A busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplőt vagy a soktollú, fából összeállított buzogányt tartották. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.

 

 

 

 

Az így beöltözött busókat kísérik a jankelék, akiknek az a szerepe, hogy távol tartsák az utca népét, főleg a gyerekeket a busóktól. Hamuval, liszttel, ma már csak ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákjukkal püfölik a csúfolódó gyerekhadat. A lefátyolozott arcú nőket és a lakodalmas viseletbe öltözött férfiakat, továbbá a karneváli jelmezű alakokat maskarának nevezik Mohácson.

 

Régen a tülkölő, kereplő, kolompot rázó és „bao-bao!”-t ordítozó busócsoportok tulajdonképpeni célja az volt, hogy házról-házra járva kifejezze jókívánságait, elvégezze varázslatait és részesüljön azokban az étel-ital adományokban, amiket sehol sem tagadtak meg tőlük.

 

Az esemény talán leglátványosabb napja a vasárnap, amikor a beöltözöttek végigvonulnak a városon, riogatva, megnevettetve a nézelődőket. Este a főtéren hatalmas máglyát gyújtanak, és azt a busók a vendégekkel összekapaszkodva körültáncolják.

 

 

 

Az UNESCO 2009 szeptemberében, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban rendezett kormányközi bizottsági ülésén felvették a szellemi örökség reprezentatív listájára a Mohácsi busójárást.

 

Az ez évi busójárás február 27-től, Kisfarsang napjától egészen március 04-ig, vagyis Húshagyókeddig tart. A mohácsiak színes programsorozattal várják az odalátogatókat. A hagyományos népszokások mellett lesz busómaszk kiállítás, táncház, rengeteg koncert, népművészeti- és kézműves vásár.



Vannak közületek olyanok, akik részt vesznek majd a népművészeti- és kézműves vásáron?