Alma, az orvost távol tartja

A vitaminokban és az ásványi anyagokban gazdag gyümölcs az egészséges életvitel elengedhetetlen része. Mint ahogy a közmondás is tarja minden napra egy alma, az orvost távol tartja.

Schalle - Alma print, Meska

Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük.

 

Magas a gyümölcssav- és vitamintartalma, és több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kálciumot, nyomelemeket, A-vitamint, B- komplex vitaminokat, kevés C-vitamint.

 

Gyógyító hatása régóta ismert, leginkább skorbut és a fogínyvérzés ellenszereként tartják számon. A népi gyógyászat szerint a reszelt alma fogyasztásával leküzdhető a hányinger, megszüntethető a hányás és a tengeribetegség.

 

Sikerét a pektin nevű anyagnak köszönheti. Rostjai az érés során feloldódnak és pektin keletkezik. Ez az anyag a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán.

Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, sőt a rendszeres nyers alma fogyasztása rendszerezi a székletet.

 

Vérkeringést serkentő hatásával érelmeszesedéskor válhat hasznossá. Az alma csersavtartalmának köszönhetően a savas lé frissítő hatású, elősegíti az emésztést, és erősíti a bélnyálkahártyát és jó hatást fejt ki a máj működésére.

 

Hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Méregtelenítő, tisztító hatású, tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő- és húgysavképződést, ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat.

 

Agneszka - Fehércsokis, málnás almaszirom, Ízporta Nekedsutok - Almás diós linzer kosárka csokival, Ízporta Mmajcsi13 - Fűszeres alma lekvár, Ízporta

Almás élelmiszerek az Ízportán

 

 

 

Az alma védi a bőrt a fertőzések és a káros baktériumok ellen. Ha legalább hetente egyszer használjuk pattanások, pörsenések, sőt furunkulusok esetén is javulásra számíthatunk. Tejben kifőzve és langyosra hűtve arcpakolásként is használhatjuk.

 

Az alma fertőtlenítő hatását hajöblítőkben is kihasználhatjuk, segítségével helyreállíthatjuk a fejbőr egyensúlyát, és természetes módon küzdhetjük le a korpaproblémát.

 

Alma, az orvost távol tartja - Ildibuildi szemezgetője