A csalán dícsérete

Nem biztos, hogy a csalánról elsőre egy finom étel íze jut az eszünkbe... Sokkal inkább az az égető érzés, ami a csalán érintése után járja át a bőrünket. Sokan tudjuk azt is, hogy növényt a népi gyógyászat régóta használja vértisztító és vizelethajtó szerként illetve reuma, köszvény, hajhullás és magas vérnyomás esetén is.

Azt azonban kevesen tudják, hogy  a csalán étkezési célú felhasználása sem elhanyagolható! A tavasszal beszerezhető, magas vitamin és ásványi anyag tartalmú zsenge leveleket, hajtásokat a spenóthoz hasonlóan készíthetjük el. Igyekezzünk megbízható forrásból beszerezni a csalánt, vagy akár saját magunk is gyűjthetjük belőle (vastag kesztyűben) egy kiadós kirándulás közben.

 

Íme két mennyei étel csalánból!

Csalánkrémleves

 

1 csokor csalán

2 közepes burgonya

2 ek olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

4 dl tej (vagy tejföl, kefir, aludttej)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

szerecsendió ízlés szerint

 

A csalán leveleit leszedjük, megmossuk. A krumplit meghámozzuk, és felkockázzuk. Az edénybe, amibe a többi hozzávaló is kerül, az összetört fokhagymát az olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a csalánt és a felkockázott krumplit, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor a krumpli megfőtt, hozzáöntjük a tejet, még egy darabig melegítjük, majd turmixgéppel összeturmixoljuk.

Csalános csicseriborsó

 

Ez az andalúz recept az egyik személyes kedvencem; anno ösztöndíjasként fél évet töltöttem Sevillában, ahol a házinénim tanított meg elkészíteni ezt az ételt; amit eredetileg spenóttal főznek.

 

2 csokor friss csalán (felső levelek)

4 evőkanál olívaolaj

4 gerezd fokhagyma

1 szelet kenyér

40 dkg főtt csicseriborsó (vagy egy konzervnyi)

1 tk őrölt római kömény

1 tk paprika

1 citrom leve

bors

 

Elkészítés

 

A csalánleveleket főzzük meg fedő alatt egy kis sós vízben (max. 5 perc), majd szűrjük le, nyomkodjuk ki belőle a vizet. Vágjuk apróra. Forró olajban süssük meg a zúzott fokhagymát, és a szelet kenyeret, és amikor aranysárga, mozsárban vagy aprítógépben masszásítsuk. Ezután tegyük vissza a serpenyőbe, adjuk hozzá a római köményt, a paprikát, a csicseriborsót, a spenótot és a citrom levét. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Fedő alatt, takarékon főzzük kb. 15-20 percig, néha keverjük meg, és figyeljünk arra, hogy ne égjen oda.

 

Jó étvágyat!