A Nyilas havában

Változékonyság, mozgalmasság, sokoldalúság, eleven érdeklődés, jó felfogás, alkalmazkodóképesség, kapcsolatkereső hajlam? Heves, indulatos, tüzes, lobbanékony, ugyanakkor meleg, kiáradó érzésű személyiség? Igen, az asztrológiai hagyomány szerint ez a Nyilas. Pillantsunk a dologba egy kicsit közelebbről!

Nyilas medál

November 23-án kezdődik a Nyilas hónapja, vagy, ahogy a régiek mondták, Szent András hava, vagy Advent hava. Amikor a mediterrán illetve közel-keleti tudósok, csillagászok a Nap pályájának sarkalatos pontjait megállapították, a Tavaszpont (a Nappálya és az Ekliptika felfelé lépő metszéspontja) még a Kos csillagjegyének elejére esett. Azóta ez a pont elhátrált ettől a helytől, és manapság a Halak jegyén át már a Vízöntőbe ért, de a népszerű asztrológia hagyománya ma is a több ezer évvel ezelőtti helyzetet veszi alapul.

(Nyilas medál a szerzőtől)

 

Nyilas csillagkép

 

 

 

Az állatövi jegyek beosztása eszerint mindenkor változatlanul a Tavaszponttól kezdődik, s ez a Kos jegyének 0-foka, tekintet nélkül arra, hogy melyik pontra esik az állatövi csillagképek körén. A most következő időszakot – amely nagyjából egybeesik az Adventtel – tehát a Nyilas időszakának mondjuk, bár a Nap ebben a hónapban már másutt delel.

(Nyilas csillagkép amuletta medálján)

 

 

 

 

 

 

Nyilas csillagkép

 

Az asztrológia tudása, amely összekapcsolja a kozmosz rendjét, a planéták mozgását az ember jellemével és személyiségfejlődésével, tulajdonképpen egyszerű tudás: A világ szép és jó rendje megnyilvánul egyrészt a csillagok és bolygók „örök” vándorlásában, megszabott pályáikban és együttállásaikban, másrészt az emberek, népek testi, szellemi és lelki tulajdonságaiban, azok változásában, beteljesedésében. Az egyik rend tükröződik a másikban. Ha tehát az égi rendet szemléljük, lelkünk rendjét is vallatóra fogjuk.

(Nyilas csillagkép handoedi pénztárcáján)

 

tüzes Nyilas fülbevaló

 

 

A Nyilas jegye az ún. „változó kereszt” (Ikrek, Szűz, Nyilas, Halak) tagja. Időszakában előtérbe kerülnek a változékonyság, mozgalmasság, sokoldalúság, eleven érdeklődés, jó felfogás, alkalmazkodóképesség, kapcsolatkereső hajlam minőségei. Az elemek tekintetében a Nyilas a tüzes jegyek (Kos, Oroszlán, Nyilas) közé tartozik, meleg és száraz jelleg társul hozzá. Időszakában erősödnek a heves, indulatos, tüzes, lobbanékony, ugyanakkor meleg, kiáradó személyiségre illetve tevékenységekre hajlamosító hatások.

(Nyilas fülbevaló Papda boltjában)

 

 

 

 

 

kovácsolt nyílhegyA Nyilas jegye ezen kívül a Jupiter pozitív, jótékony uralma alatt áll. Az eddigi háromféle hatást összefoglalva, egymásba olvasztva azt kapjuk, hogy a Nyilasban az értelmi, szellemi törekvések előtérbe lépnek, és a tüzes lendülettel és a jupiteri hatással párosulva magas célok felé fordulnak: tanulmányok, bölcsesség, vallás, igazság, jog és a szellemiség más kérdései.

(kovácsolt nyílhegy fehernep-től)

kék nyílhegy

 

 

Tüzes lelkesedés, ugyanakkor körültekintő, értelmes kapcsolatokat létrehozó hajlam kormányozza a Nyilast, az élet örömei egészséges, kiegyensúlyozott szerephez jutnak, távoli kapcsolatokra és hosszú utazásokra késztetve őt. Nem ritka a Nyilas kiáradó emberszeretete és jóindulata. Gyakorta jó kedélyű, az élet örömeit kedvelő, barátkozó hajlamú. Konzervativitása pompás: szereti a kifinomult formákat, a népes ünnepélyeket, az adakozást, a bőkezűséget.

(Nyílhegy-medál molma boltjában)

 

 

türkiz fülbevaló

 

 

 

 

 

A Nyilas színe hagyományosan a türkiz, valamint a kék számos árnyalata,

(a szerző Sagittaria fülbevalója)

 

tüzes karkötő

 

 

 

 

 

s minden, ami tüzes: elsősorban a vörös,

s a tűz színei a narancstól a liláig.

(Ritzy tüzes karkötője)

 

 

Malachit gyűrű

 

 

 

 

 

Ásványai között számon tartjuk a türkizt, a malachitot, a turmalint, a jáspist, a labradoritot. Említik még az ametisztet és az aventurint is.

(Malachit gyűrű hajnalgyongy boltjából)

 

 

hagyományos adventi koszorú

 

 

 

 

Az Advent színei illenek ebbe a sorba: általában a bűnbánati idő liláját és a 3. adventi vasárnap rózsaszínjét szoktuk  adventi színnek tartani – így is készítjük az adventi koszorúkat.

(kantajulcsi adventi koszorúja)

 

Mikulás-díszek

 

 

 

 

 

De most gondoljunk egy kékeszöld fenyőre piros díszekkel -- mondjuk, néhány vidám Mikulással! A Nyilas színei segítenek minket az adventi ráhangolódásban is.

(karácsonyfadíszek eggart boltjából)

 

Kellemes Nyilas-hónapot és áldott adventi készülődést kívánok mindenkinek!

 

Felhasznált irodalom:

Baktay Ervin: A csillagfejtés könyve

 

Boltok, ahonnan termékeket linkeltem:

amuletta, Papda, handoedi, malnashop, molma,

hajnalgyongy, fehernep, Ritzy, kantajulcsi, eggart,

bmgabriella