Készítsünk töklámpást!

Közeledik a Halloween, dobd fel Te is a házat egy ilyen, pofonegyszerűen elkészíthető töklámpással. Nagyobb gyerekekkel jó családi móka lehet egy hideg október végi estén a közös tökfaragás!

 

 

Keressünk érett tököt, mert azt könnyebb lesz kivájni. Az erős, jól csatolt törzs az egészség jele, ilyen tököt válasszunk! Nézzük meg, hogy szilárdan álljon a földön, megakadályozandó, hogy a Halloweentök felboruljon. Első lépésben a tök tetejét vízszintesen vágjuk le.

 

Ezután egy kanállal vagy a kezünkkel kaparjuk ki a tök magjait belülről.

 

Egy erős toll vagy filctoll segítségével rajzoljuk fel az arcot.

 

Egy rövid pengéjű (lehetőleg kerámia élű) késsel faragjuk ki a szemeket, az orrot és a szájat.

Amikor készen vagyunk, egy papírtörlővel és vazelinnel dörzsöljük át a kivágott formák belső élét, és a tök teljes külső felületét; ez segíteni fog több napon keresztül megőrizni a tök friss állapotát.

Tegyük a tökfejbe a mécsest, majd tegyük rá a tetőt. A töklámpást kültéren tartsuk, mert a szobában nem lesz hosszú életű! Teraszra, előkertbe, kerítésre, ajtó mellé tegyük, és esténként tegyünk bele mécsest. Ha mécsessel világítjuk meg a tökbelsőt, akkor érdemes a kobakon egy kis lyukat fúrnunk a kéménynek. Ha előzőleg kalapot vágtunk rá, akkor ez nem szükséges.