Etessünk – de meddig?

Magyarországon a madarak szerencsére nem igénylik az egész éves etetést, áprilistól-októberig másként lehet és kell segíteni őket. Azonban a téli madáretetés befejezésének megfelelő időzítésével és az utolsó hónap madáreleség kínálatának némi átalakításával sokat tehetünk a korán fészkelő madarakért.

A kora tavasz kihívásai

 

A március közepétől április közepéig tartó időszak kritikus periódus a korán fészkelni kezdő madarak, és ezek első költésből származó szaporulata számára. Ez különösen a lakott területeken igaz, ahol a természetes növényzet aránya az épített környezet miatt alacsony.

 

Bármilyen meglepőnek tűnik is, a kora tavasz elsősorban nem a rovarevők, hanem a magevők számára jelent kihívást. Ennek oka, hogy ekkorra szinte teljesen kiürülnek az előző ősszel képződött természetes magraktárak, miközben a növényi élet nem indul még be. Ezzel szemben a rovarok akár télen is repülnek, ha süt a nap és a hőmérséklet +10 C° környékére emelkedik, ami kora tavasszal már általánosnak számít.

 

Az eleségkínálat kora tavaszi átalakítása

 

Ha a madarak, különösen a magevők, továbbra is látogatják az etetőnket, az etetést március végéig, április elejéig-közepéig is folytassuk úgy, hogy az eleségben a napraforgómag mellett egyre nagyobb arányban szerepeljenek az aprómagvak (pl. állatkereskedésben is beszerezhető köles, pintyeknek és papagájoknak árult keverék) és továbbra is adjunk almát a madaraknak.

Rügyvédelem

 

Előfordul, hogy a madarak az etetési időszak végén károkat okoznak a gyümölcsfák virágrügyeiben. A tavaszi rügyevés a növényevő madarak természetes viselkedése, ebből következően nem könnyű őket eltántorítani tőle. A teljes fizikai elszigetelés többnyire nem megoldható, de meg lehet próbálkozni zöldeleség felkínálásával. A rügyfakadási időszak előtti hétre csíráztassunk kölest, búzát és reszelt sárgarépával, tyúkhúrral együtt tegyük ki a tavaszi etetőre. Így a madarak − a könnyebb megoldást választva − remélhetően az etetőn elégítik ki zöldigényüket, és nagyobb valószínűséggel hagyják békén a fákat.

Miért ne etessünk nyáron?

 

Április első felére (enyhe tavaszokon akár néhány héttel korábban) a megújuló rovarélet mellett már a növényzet is kellő természetes táplálékbázist kínál a madaraknak. Ilyenkor kell − hacsak nincs rendkívüli időjárási helyzet − abbahagynunk az etetést.

A mérsékelt övi klíma egyik érdekes sajátossága, hogy mivel a nyár második feléig nincs jelentős magtermés, a magevő madaraink túlnyomó többsége nem magokkal, hanem rovarokkal eteti a fiókáit!

A szükségtelenül végzett nyári etetés elkényelmesíti a szülőket, a természetestől eltérő táplálékviszonyokhoz szoktatja a felnövekvő generációkat, a mesterséges táplálékbőség pedig folyamatos emberi beavatkozás nélkül életképtelen szintre "pumpálhatja fel" a fészkelőállományt.

Angliában figyelték meg, hogy cinegék napraforgómagot hordtak az egyébként rovarevő fiókáiknak, melyek képtelenek voltak megemészteni az emésztőrendszerükben felhalmozódó élelmet, és elpusztultak. Az énekesmadarak fiókái ráadásul életük első, a fészekben töltött heteiben nem isznak, a szülők nem hordanak nekik vizet, a létfontosságú folyadékhoz a lédús rovartáplálékból jutnak hozzá. A magvak víztartalma ehhez képest alacsony, mesze nem elegendő, ezért a nyáron folytatott etetés a fiókák szomjhalálához is vezethet.

Magyarország természeti környezete még képes biztosítani a legtöbb faj táplálékát, ezért nálunk a téli madáretetés sem természetvédelmi, hanem inkább szemléletformáló tevékenység, tehát alapvetően az emberek, nem pedig a madarak igényeit szolgálja ki. A viselkedéstorzító nyári etetés helyett odútelepítéssel, itatással, fészeképítő anyagok, valamint porfürdő kihelyezésével segíthetjük a madarakat ebben az időszakban.

 

 

 

További információkat a Magyar Madártani Egyesület honlapján találhatsz.